До горе
18 ное.

КРАСОТАТА Е ГРИЖА, ДОРИ И ПРЕЗ ЗИМАТА

Д-р Мариела Хитова

„Обърнете внимание на кожата си през зимата, за да заличите увредите от лятото и се наслаждавайте на красотата около вас“ -казва д-р Мариела Хитова, съсобственик на клиника „Евродерма“

Грижите за кожата през зимата са също толкова важни, колкото и през лятото. Екстремните температури, пронизващите ветрове и понижената влажност са същинско предизвикателство за нейната защитна бариера, а отоплителните уреди нанасят допълнителни вреди.

Контрастът между климатичните условия навън и по-високите температури вътре нарушава баланса в защитната бариера на повърхностния епидермален слой и по този начин намалява регенеративните му способности. Това предизвиква неприятно изсушаване и опъване в откритите участъци (лице, ръце, стъпала), както и по тялото. При някои хора то е придружено с по-сериозни последици като лющене, напукване, дори възпаления. Смяната на сезоните налага да съобразим тези грижи с вида на нашата кожа, както и с това какви ще бъдат нейните нужди в следващите месеци.

Ето защо е важно да се консултираме със специалист, който да ни насочи каква козметика да използваме или не, какви процедури са необходими или е добре да избягваме.

Вдъхновени от красотата, потърсихме мнението на д-р Мариела Хитова съсобственик на клиника „ЕвроДерма“ и безспорен професионалист в областта на дерматологията, венерологията и естетичната медицина с дългогодишен и доказан опит в сферата. Ето какво  сподели тя специално за читателите на www.beautynews.bg:

 

B.N. Д-р Хитова какви грижи е необходимо да полагаме за кожата си в студените зимни месеци с цел превенция и поддържането на здрава кожа?

Д-р Мариела Хитова: Зимното време не е приятел на кожата. Студените дни и ниската влажност предполагат  сух въздух, който води до извличане на влагата от кожата всеки ден и  всяка секунда.Без навременна и подходяща  грижа това може да доведе до сериозни проблеми: зачервяване,нацепване,сърбеж,екзема. И до чести среща с дерматолог.

Овлажняващият апарат е почти задължителен-той ще помогне за добрия тургор на кожата. Нека е сложен в стаята,в която се прекарва най-много време.

Мит е ,че само пиенето на вода води до хидратация. Водата е добра за здравето,но количеството в кожата няма нищо общо с приема през устата.Имам пациенти,които пият  по 10-12 чаши вода всеки ден и все още са със супер суха кожа.Не е зле да се комбинира водата с приемането на хиалуронови  таблетки, тъй като всяка хиалуронова молекула се свързва с 1000 водни и оттам хидратацията се задържа и подобрява. Хидратацията е отвътре навън-водата, която  се поема с храната е много ценна. Що се касае до храненето,то нека се наблегне  на ябълки, киви, краставици, тиквички, моркови, портокали и на  поемането на  достатъчно витамин C и цинк за да се подпомогне здравословната продукция на колаген и еластин. И да  не се пропускат в диетата  мазна риба и ленено семе за омега 3 мастни киселини.

Женско лице пред огледало

B.N. Кои са най-характерните кожни проблеми, които се появяват в студеното и ветровито време?

Д-р Мариела Хитова: Студ, вятър, изсушаване-ръцете страдат най-много. Забелязала съм, че доста хора не носят ръкавици,а те биха спестили доста от зимните екземи. Да не говорим, че са страхотен аксесоар! Спомнете си за дамите от красивото минало-те не са излизали без чадър, шапка и ръкавици-признак на висока класа и самочувствие.

 

B.N. Както знаем зимата влияе неблагоприятно върху някои от хроничните кожни заболявания като дерматитите и псориазиса. При тях се наблюдава сезонно обостряне. Какви грижи трябва да полагат хората с такива проблеми?

Д-р Мариела Хитова: Задължително използване на емолиенти, ходене на терапевтични облъчвания ,носене на памучни дрехи,разходки и съобразен диетичен режим.

 

B.N. При проблемна кожа с акне ,която през зимните месеци води до нежелани зачервявания, каква е превенцията за да ги избегнем? И какви продукти да се ползват?

Д-р Мариела Хитова: Зимният сезон е този, в който процедурите за акне са на пръв план. Тогава се препоръчва и по-активно лечение- както таблетки през устата спрямо вида акне, така и процедури. Лекуващият дерматолог най-добре знае изискванията и особеностите на всеки пациент с акне, както и терапията му в момента. В зависимост от нея се изписват различни текстури. Най- общо казано – оптимална хидратация сутрин и лечебен продукт вечер,нанасяни редовно на засегнатите зони, придружени от почистване с подходящ продукт преди това.

B.N. Кои са препоръчителните процедури, които могат да се правят през студените месеци, но не се препоръчват през пролетта и лятото?

Д-р Мариела Хитова: Напоследък в естетичната медицина доста от процедурите започнаха да размиват сезoнността в приложението си, но все пак пилингите, фракционираните лазери, лазерите срещу пигментации предпочитат студените сезони. Също така и епилацията, за която се изискват серия от терапии.

Липстик

B.N. Как да се грижим по-добре за устните си през зимния период?

Д-р Мариела Хитова: Полулигавицата на устните е изключително ранима от студа, вятъра,сухотата и слънцето.Облизването рефлекторно не спасява, както и червилата. Има специални стикове за устни на козметичните медицински марки, които хидратират и превантират, още повече, че някои от тях имат и SPF фактор.

 

B.N. Необходимо ли е през зимните месеци да използваме слънцезащита ?

Д-р Мариела Хитова: Да, повечето хора казват, че небето е сиво и са навлечени със сто ката дрехи….От какво да се пазят?Но това не значи,че трябва да се игнорира слънцезащитата. Зимното слънце е по-слабо от лятното,разбира се по знайни географски причини,но може също  да нанесе достатъчно силни увреди ,тъй като екранирането от снега е 80% ,а при сърф и пясък-само 20%.Затова слънцезащитата  на ски и разходка през този сезон не трябва да се забравя, както и липстикът за устни-поне  30 фактор и поне през два-три часа.

B.N. С какво е характерна студовата алергия, как да я разпознаем и как се лекува?

Д-р Мариела Хитова: Причините за студовата алергия не са напълно изяснени.При това заболяване често се наблюдава генетична зависимост.При хората, страдащи от студова алергия, студът създава много неудобства и влошава качеството им на живот. Те са застрашени през целия зимен сезон, при всяко излизане навън от обриви, влажни очи или течащ нос. Най честа проява е студовата уртикария (част от т. нар. физикална уртикария), дължаща се на бързото освобождаване на хистамин. Мастоцитите, стават склонни към освобождаване на хистамин и други медиатори на възпалението. Това е провокирано от различни физически фактори– натиск, топлина, студ или вибрация. При студовата уртикария това се случва след контакт на кожата със студени обекти, студени течности и студен въздух. Точният механизъм е до голяма степен неизвестен.

Важно е да се знае, че студовата уртикаривя не засяга само откритите участъци на кожата (ръцете, лицето, ушите), а и закритите – можете да откриете обриви и по вътрешната страна на бедрата.. Много често обривите не излизат при непосредствен контакт със студа, а се появяват, след като кожата се затопли. Обикновено изчезват след половин-един час.

Често проявата на този вид уртикария се съпътства от хрема, запушен нос, болки в ставите, конюнктивит, температура, втрисане, главоболие в по-тежки случаи от кашлица и задух.

 

B.N. Могат ли да бъдат опасни за нас тези алергии?

Д-р Мариела Хитова: Много често зад проявите на студова алергия може да се крие друго заболяване, затова е необходимо да се направят допълнителни изследвания. Студовата алергия може да се появи не само през зимата, а и през лятото. Тя може да се прояви при плуване в студена вода, вземане на хладен душ и дори при пиене на студени напитки, миене на чинии, или други дейности с по-студена вода. Много е опасно потапянето в студена вода. Плуването в язовир например може да коства живота на човек.

Длани

B.N. При какви оплаквания не трябва да отлагаме и да потърсим мнението  на дерматолог?

Д-р Мариела Хитова: От това заболяване страдат предимно млади жени – когато навлизат в климактериум, или страдат от дисфункция на яйчниците и някои други видове хормонални разстройства, когато са прекарали инфекциозни заболявания и др.,пациентки с акроцианоза или ливедо.

Причините за появата на студовата алергия не са добре изяснени, но е установено, че те се крият най-вече в нарушения на имунитета, свързани са например с прекарани инфекции, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и др. Констатирана е и фамилна обремененост. Провокиращ фактор е и наличието на друг вид алергии.  Макар и рядко, освен студова уртикария могат да се наблюдават и ангиоедем и анафилаксия.Понякога студовата уртикария може да е симптом на друг проблем, като криофибриногенемия, криоглобулинемия.

 

B.N. Какви са съвременните методи за профилактика и лечение на студовата алергия?

Д-р Мариела Хитова: За да се предотврати студовата алергия, основното е хората, които са чувствителни към ниски температури, доколкото е възможно да не се излагат на студ. Те не трябва да излизат без шапка, шал, ръкавици и топли обувки.

Преди да излязат добре е да намажат лицето и ръцете си с мазен крем. Добре действа и чаша горещ чай. Препоръчително е, ако не се налага, да не излизат.

Когато това не е възможно, преди излагането на студени условия, се приемат  антихистамини, за да се блокира освобождаването на хистамин.

Желателно е да се правят и по-дьлги курсове с антихистамини при започване на есенно-зимния сезон. Пациентите трябва да бъдат информирани, че пълната защита от развитие на симптомите може да изисква повишени дози на антихистамините.

Локални кортикостероиди и съвременни козметични продукти, които хидратират кожата и действат като бариера за предпазване от студа, също могат да облекчат студовата уртикария. В най-тежките случаи може да се предпишат съдоразширяващи медикаменти.

Важно е да не допуска общ спад в имунната система, или изсушаване на кожата. Препоръчително е да се консумират богати на витамини и минерали продукти – моркови, шипки, цитрусови плодове, касис.

 

B.N. Вашата основна препоръка в едно изречение към читателите на www.beautynews.bg за здрава и сияйна кожа през зимния период е…?

Д-р Мариела Хитова: Обърнете внимание на кожата си през зимата, за да заличите увредите от лятото и се наслаждавайте на красотата около вас.