До горе
14 дек.

ВЪЗРАСТОВО АКНЕ, ЧЕСТО СРЕЩАН ПРОБЛЕМ

„Отнасяйте се към кожата си с любов и търпение- тя е картина, която сами рисувате“ – казва д-р Мариела Хитова.

Акнето е един от най-честите дерматологични проблеми. Лечението му изисква изследвания, продължително наблюдение от специалист, правилно назначена терапия и домашна грижа. По кожата има множество пори, които могат да бъдат блокирани от себум, бактерии и мъртви клетки. Когато това се случи, може да развиете пъпка. При чести появи на такива пъпки, вероятно става въпрос за акне. Неизбежно то може да повлияе на вашето самочувствие и с течение на времето може да причини постоянни белези. Има много ефективни лечения за акне, които намаляват броя на пъпките, както и вероятността от белези.

Дерматолозите потвърждават, че акнето вече не засяга само тийнейджърите. Възрастовото акне е по-разпространено сред жените, но и мъжете също може да са засегнати.

С други думи, акнето при възрастни се среща все по-често и ако все още страдате от него далеч след тийнейджърските си години, Вие със сигурност не сте сами. Но не се притеснявайте, помощта е близо.

В специалният ни разговор с д-р Мариела Хитова – съсобственик на клиника „ЕвроДерма“, може да разберете как протича акнето при възрастните и какви действия да предприемете.

Акне

B.N.  Кое причинява възрастовото акне?

Д-р Мариела Хитова: Редица проучвания показват, че случаите на акне в зряла възраст се покачват, като едно проучване в САЩ съобщава за проблеми с несъвършенствата по кожата при до 55% от жените в зряла възраст. Съвсем официално: Възрастовото акне вече е норма, а не изключение. Пациентите, страдащи от акне след пубертета, могат да бъдат във всяка възрастова група след 20-годишна възраст, но преобладаващи са случаите между 25 и 40 години. Според различните изследвания само 10-15% от този вид акне се появява след 50-годишна възраст.

Персистиращото акне е характерно за 80% от пациентите. При тази група кожните изменения са налични още в пубертета и възрастовото акне се явява продължение на тийнейджърското акне – с или без безсимптомен период между двете форми. За персистиращото акне е характерна мазната кожа, свръхсекрецията на мастните жлези и наличието на комедони.

Късното акне се среща по-рядко, в около 20% от засегнатите пациенти. Това е новопоявило се акне и страдащите от него не са имали папуло-пустулозни изменения в пубертета. Кожата при тази форма е суха, тънка, чувствителна и комедоните са малко.

Акнето обикновено е разположено в долната част на лицето за разлика от това през пубертета, което се оформя в Т-зоната. Клиниката на възрастовото акне се характеризира с две класически клинични форми:

Пациенти с хиперсеборея и дисеминирани неинфламаторни лезии – предимно малки по размер затворени комедони и много малко отворени комедони.

Пациенти при които преобладават възпалителните лезии. При втората клинична форма може да се наблюдават както леко до средно тежки, повърхностно разположени възпалителни лезии, така и дълбоко разположени нодули и кисти в долната половина на лицето, долната челюст и шията, т.нар. „мандибуларно акне”. При тази клинична форма комедони липсват или ако са налични са макрокомедони, няма засягане на трункуса. Много характерно е предменструално обостряне, наличието на ендокринни аномалии, характерния постинфламаторен еритем и пост­инфламаторните цикатрикси.

Особена клинична форма на възрастовото акне е спорадичното акне. То се появява остро, при жени над 60 години, без определена причина. В някои случаи може да е асоциирано със системно заболяване. Наблюдават се възпалителни папули и пустули и малко комедони. Засяга повече трункуса и е резистентно на терапия.

При възрастовото акне често има засягане извън лицето – в 50 % от жените. Почти всички пациенти със засягане на трункуса имат засягане и на други области. Наблюдава се и увеличаване на липидите на повърхността на кожата и свръхпопулация на c.acne.

 

B.N. Може ли да се говори за наследствени фактори за появата на акне? Или има и други причини? Какви са те?

Д-р Мариела Хитова:  Често срещаните причини включват:

Хормонални промени

Около месечния цикъл

По време бременност или след това

След прекратяване на прием на противозачатъчни хапчета

По време на перименопаузата и менопаузата

Стрес

В отговор на стреса, телата ни произвеждат хормони, наречени андрогени. Тези хормони могат да стимулират свръхпроизводството на себум, което от своя страна може да доведе до обостряне на акнето:

Излагане на UV лъчи и замърсяване

Склонната към несъвършенства кожа е подложена на оксидиране от тях

Семейна история

Генетичната предиспозиция е важен фактор при акне след пубертет]. 67% от жените с този тип акне имат роднини от първа линия, които също са страдали или страдат от късно акне.

Продукти за грижа за кожата и косата

Вашият хидратиращ продукт, грим, слънцезащитен крем или лак за коса могат да предизвикат обостряне на несъвършенствата Козметичните продукти често са причина за поява или обостряне на акнето след пубертета. Оказва се, че около 70.7% от жените с такова акне използват козметика, за да прикрият възпалението или белезите след акне, а това увеличава тежестта и продължителността на протичане на заболяването. При наличие на затворени комедони по бузите и челото трябва да се мисли за „козметично“ акне. Ароматните масла, пудрите, агресивните почистващи средства и сапуни с рН8 са строго противопоказани. Някои продукти за коса  също могат да предизвикат акне в областта на кожата на челото и слепоочията.

При случаи на козметично акне задължително трябва да се препоръчват некомедогенни средства, без олиа и незапушващи порите.

Почистване чрез търкане, изстискване и „козметично самопочистване“ на лицето са изключително вредни при доста по-тънката и чувствителна кожа на възрастовото акне. Този тип процедури водят и до по-често образуване на белези.

Странични ефекти от лекарства и недиагностицирани медицински състояния.

Лекарствено възрастово акне може да се причини от медикаменти приети системно, инхалационно или използвани в локалната терапия. Характерно за лекарственото акне е внезапното начало, дисеминацията на лезиите извън типичните области за акне, формата на пъпки около фоликулите.

Много нови медикаменти по типа на инхибиторите на епидермалните растежни фактори, могат да предизвикат акнеиформени ерупции.

Акне - Маскне

B.N. В пандемията се появи и една нова модификация на акнето – „маскне“. Какви са приликите и какви са разликите между него и „класическото“ акне?

Д-р Мариела Хитова:  Обривите най-често се появяват около устата, носа и брадичката, където маската запушва порите.

Диагнозата: „маскне”. Така се обобщават проблемите по кожата под маската на лицето. Топло, тъмно и влажно-там, под маската кипи живот, който се отглежда бързо- вируси,бактерии,прах. Клиничните проучвания показват, че раздразненията се появяват около 6 седмици след системно носене на предпазни средства. Маскнето най-често се появява при пациенти с вече съществуващи дермални проблеми, които се отключват отново от носенето на маската, обясняват специалистите. Проблемите се наблюдават по-често при жените. То се появява, както от механичното триене на маската върху лицето, така и от промяната при нормалната кожна флора

Хората, които слагат маска за по-кратко, имат и по-рядко обриви, Затова на всеки четири часа трябва да се дават по 15 минути „почивка” на кожата, за да може тя да „диша.

Значение има и цветът на маската – особено при хората, склонни към алергични реакции. Изобщо всичко зависи какъв е типът маска, колко често я сменяме, както и колко време стои върху лицето.

 

B.N. Сред мъжете или сред жените е по-разпространено акнето?

Д-р Мариела Хитова:  Мъжете също страдат от акне, а кожата под брадата също може да бъде засегната. Жените страдат много повече от късно и/или персистиращо акне. Смята се, че до 22% от жените имат прояви на възрастово акне, а само между 4% и 12% от мъжете се оплакват от подобни кожни прояви.

Появата на фитнес-акне (т.нар. гладиаторско акне) е свързана с прием на анаболи или хранителни добавки с високо съдържание на протеини. Фитнес акне се наблюдава най-вече при млади мъже на възраст между 25-35 години. При тях анаболите стимулират активността. Наблюдава се и увеличаване на липидите на повърхността на кожата и свръхпопулация на C. acnes.

Акне

B.N. Кои са най-ефективните методи за лечение? С козметика или процедури, апарати?

Д-р Мариела Хитова:  Лечението на възрастовото акне е сложно, заради комбинацията от чувствителна и възрастово променена кожа и акне без хиперсеборея. При по-възрастни пациенти често се наблюдава иритация от приложението на класическите антиакне препарати.

При леко папуло-пустулозно акне се препоръчва комбинацията от ретиноид и антимикробно средство. Поради чувствителността към ретиноидите трябва да се започне с много кратка апликация на локалното средство и постепенно да се увеличи времето на приложение. Друга възможна терапевтична опция е съчетанието на клиндамицин с третиноин. Тази схема е ефективна при наличие едновременно на комедони, папули и пустули. Двете съставки са много по-успешни в комбинация, отколкото самостоятелно. Лечението с Бензоил пероксид също е успешно при леки и средно тежки форми особено в комбинация с локални антибиотици.

Пероралната монотерапия с доксициклин и миноциклин не се препоръчва поради нарастващата антибиотична резистентност. По литературни данни при 80% от жените липсва терапевтичен отговор, а при 82% от пациентите се отчитат рецидиви след подобно лечение. Често се използва лечението с Азитромицин, като схемата е по-щадяща и с чудесна ефективност.

Хормоналната терапия при възрастово акне намалява хиперсебореята, независимо от нивото на андрогените. Към нея трябва да се подходи внимателно, с предварителни изследвания  за аномалии в коагулационния статус

Изотретиноин е основно средство в лечението на тежки форми на възрастово акне. Стартовата доза е 0.5 mg/kg/дневно. Пълен ефект от лечението се наблюдава 4-6 месеца след началото на терапията. Задължително условие при започване на терапия с изотретиноин е негативен тест за бременност и адекватна контрацепция. Най-добър ефект се наблюдава при нисък BMI и непушачи. Някои автори препоръчват ниски дози изотретиноин (10–20 mg/дневно) и при по-слабо изразено акне и липса на ефект от други терапевтични схеми.

Късните последици от възрастово акне (като пигментни петна, цикатрикси, келоиди) изискват започване на коригиращо лечение веднага след овладяване на възпалителните промени. Препоръчват се различни процедури . Ефектът зависи от правилното комбиниране на различните методи и съобразяването с особеностите на кожата при този специфичен тип акне. През последните години към терапията за лечение на акне активно се включват химични пилинги и лазерни процедури – противовъзпалителна терапия при активно акне с диоден лазер, LED терапия, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези, микроиглена терапия, IPL и други.

Лечение на акне с химични пилинги.

Видът химичен пилинг се определя според проблема, като има специфични киселини и комбинации за различните видове. Подходящ за лечение на акне е салициловият пилинг. Той е повърхностен пилинг, с минимално време на възстановяване. Подновява кожата, като премахва мъртвите клетки от повърхността ѝ и стимулира метаболизма на клетките отдолу

Лечение на акне с микронидлинг.

В борбата с акнето и белезите се включва иновативната Радиочестотната микронидлинг терапия Venus Viv. Принципът на работа е доставяне в дълбочина на радиочестота и чрез пинове титаниеви микроигли. Радиочестотата предизвиква оздравителните процеси и производството на колаген, което заличава белезите и в същото време свива разширените пори. Броят на процедурите се определя според състоянието на  кожата. След терапията се получава леко зачервяване, което отшумява в рамките на няколко часа. Предимството при лечение на акне с микронидлинг терапия е, че не налага оздравителен престой.

Лечение на акне с LED светлина.

Друг съвременен метод за лечение на леки до среднотежки форми на акне е самостоятелното прилагане на LED светлина. Синята светлина притежава силно антибактериално действие. Достига дълбоко в порите, където живеят Propionibacterium acnes, бактериите които причиняват възпаление. Те произвеждат протопорфирини, които поглъщат синята светлина и се отделят свободни кислородни радикали. Радикалите водят до унищожаване на бактериите. Червената светлина има лечебен ефект върху акнето, тъй като стимулира процесите на заздравяване и успокоява кожата. Увеличава притока на кръв и кислород и води до синтез на нов колаген. LED терапията може да бъде основен метод на лечение на акне, а при необходимост в комбинация с друго такова. Процедурата не крие никакви рискове и е напълно безболезнена. Необходими са 8 до 10 процедури, по 2 пъти седмично.

Лазерите при лечение на акне.

Най-често при се използва IPL или т.нар. интензивна пулсова светлина. IPL лечението на акне е предназначено за хора с леки до умерени случаи на възпалено акне. Светлината прониква през слоевете на кожата, като спомага убиването на акне бактериите и намалява възпалението и излишния себум, което характеризира акнето. В същото време се третира зачервяването и пигментацията.

Акне

B.N. Кои храни оказват влияние на акнето?

Д-р Мариела Хитова:  Приемът на храни с висок гликемичен индекс, консумацията на въглехидрати и мляко могат да повлияят хода на възрастовото акне. Млякото увеличава тежестта на протичане на акне чрез повишаване на нивата на IGF-1. За критична се смята дозата от две и повече чаши мляко дневно. Протеиновите хранителни добавки съдържат левцин, който също стимулира продукцията на IGF-1. До голяма степен ежедневният режим на хранене дава голямо отражение върху състоянието на проблема и вие можете да му въздействате сами,ако сте достатъчно дисциплинирани.

Ето как:

Порите по кожната повърхност са свързани с мастните жлези, които произвеждат секрет-себум, който се екскретира  заедно с мъртви епителни клетки.

Акнето се получава, когато порите се запушат от тези клетки, напълнят се със себум и евентуално бактерии. А през пубертета хормоните карат жлезите да продуцират още повече секрет.

Що се отнася до ролята на храненето едно нещо е сигурно: различни храни повишават кръвната захар и това кара тялото да произвежда хормона инсулин. А като имате излишък от инсулин, жлезите ви произвеждат повече секрет,което увеличава риска от акне. Такива храни са пастата,бял ориз,бял хляб,захар. А шоколада?- последните проучвания не са толкова категорични относно неговата лоша роля, особено що се касае до черния вариант.

Т.нар.“западна диета“ обаче е крайно неподходяща за акнето: миризливи сирена, пържено, полуфабрикати-т.нар. junk food – всички те водят до увеличаване драстично на оплакванията.

Какво би ви помогнало?

Пълнозърнести продукти, бобови растения, плодове и зеленчуци (необработени), жълти и оранжеви храни като кайсии и моркови, спанак и други зеленолистни, боровинки, кафяв ориз, киноа, пуешко месо, семена от тиква, сьомга, скумрия, ядки.

Но всеки е различен, разбира се. И всяка храна може да действа по различен начин, ако се предозира. Затова диетата я правете под контрола на дерматолога си, като имате предвид и евентуалните алергии, които имате.

 

B.N. Кои са най-големите и най-често срещани грешки, които всички допускаме, когато става въпрос за акне?

Д-р Мариела Хитова:

1. Използвате ново лечение всяка седмица – това може да иритира вашата кожа. Просто дайте време на изписаното лечение да проработи. Понякога пълното възстановяване отнема 3-4мес.

2. Прилагате лекарството само на пъпките-а със скритите какво правите? Нанасяйте крема навсякъде по вашето лице-има пъпки, които само чакат да се покажат!

3. Гримът и продуктите за коса могат да предизвикат акне с някои техни съставки и масла-затова използвайте специални такива за акне и непременно некомедогенни.

4. Споделяте макияжа си с приятелки-акнето не е заразно, но когато си разменяте гримовете или четките вие си прехвърляте клетки и бактерии ,които могат да доведат до запушване и инфектиране на порите.

5. Спите с грима-задължително го махайте! Ако сте твърде уморена да си измиете лицето, то поне го отстранете с кърпичка за почистване.

6. Често измиване на лицето-води до дразнене на кожата. Два пъти на ден е достатъчно. И задължително след фитнес за да се махне потта.

7. Изсушаване на кожата-акнеичната кожа е мазна, затова много често ви се иска да я изсушавате. Недейте. Това води до възпаление и повече акне. Избягвайте спиртните разтвори – само хидратирайте.

8. Скраб-забравете. Бъдете нежни с кожата на лицето си и не дразнете излишно.

9. Изтриване на потта по време на спорт -само попивайте! Не търкайте!

10. Изстисквате пъпките-когато го правите с голямо удоволствие, вие махате всичко което е вътре и увеличавате възпалението. Така пъпката става по видима и понякога по болезнена. Добре би било да устоите на изкушението и да изчакате да мине с медикамент.

И накрая ,ако въпреки всички ваши усилия акнето ви побеждава, потърсете дерматолог!

 

B.N. След акнето понякога остават белези. Има ли как да се справим с тях?

Д-р Мариела Хитова:  Категорично заличаването на белезите е възможно! Просто трябва да имате правилната програма и да не се отчайвате, че резултатите не са мигновени. Понякога са необходими две години , за да се получи задоволителен резултат.

Обикновено се редуват по-дълбоки пилинги (с трихлороцетна киселина напр), колагенова GUNA безиглена мезотерапия, фракселен пилинг с CO2 лазер , диамантено микродермабразио, нанофракселна радиочестота, LED терапия,IPL лазер , дермапен – реактивността на кожата е индивидуална и внимателно се подбира най-добрия вариант за всеки. Но резултатът е видим накрая.

 

B.N. Има ли превантивни действия, които можем да предприемем – за нас или за децата ни, за да не получим акне?

Д-р Мариела Хитова: Лечението на акне не е само мазане с лосиони. Може да го подобрите значително, ако направите някои промени в рутинния си начин на живот:

Спете повече.

Според проучвания върху съня, психологичният стрес се увеличава със 145% за всeки час сън, който губите през нощта. Как се отразява върху акнето? Стресът увеличава производството на глюкокортикоиди, което води до абнормност на кожната струкрура и функция, а това влошава акнето. За да имате по-добър сън, намалете температурата в стаята до  18-19 градуса. Установено е, че при по-ниска температура се заспива по-лесно.

Променете диетата си.

Някои храни водят до бързо повишаване на кръвната захар и оттам- на инсулина. Твърде голямото количество инсулин в кръвния поток води до засилена мастна секреция и разширяване на порите. Яжте повече зърнени и бобови растения и зеленчуци.

Правете упражнения.

Упражненията отстраняват стреса и подобряват кръвната циркулация, което изпраща повече кислород към клетките и подобрява храненето им. Но помнете ,че потта може да влоши акнето заради иритацията. Затова винаги вземайте душ с мек препарат след тренировка.

Пийте вода.

Това ще подпомогне лесното изхвърляне на вътрешните токсини. Учените от университета в Колумбия ,Мисури, установили че след  две чаши вода много се подобрява кръвния поток в кожата.

“Да“на фотопротекцията.

Може да ви се струва, че след ден-два на слънце кожата ви изглежда по-добре. Но възпалението след изгарянето и черните точки ще се появят. Още повече, че рискувате кожен рак. Използвайте слънцезащита. Внимателно четете състава и търсете леки ингредиенти; авобензон, оксибензон, цинков окис или специализираните серии за акне.

Станете фен на омега-3 мастните киселини.

Омега-3 контролират производството на левкотриен B4- молекула,която може да увеличи себума. Тя може да се намери в добавки или храни като орехи, авокадо, сьомга.

Почиствайте два пъти дневно.

Лицето има мастни жлези,два пъти повече от останалата част на тялото. Ако не почистите мръсотията на деня- макияж, прах, смог, пот-вие ще оставите порите си запушени и ще се появят черни точки и пъпки.

Ексфолиирайте.

При суперпродукцията на мазнина или при епидермалните наслоения на тънките кожи- там се задържат и развиват множество патогенни бактерии.

Затова леко и нежно излющвайте два пъти седмично със скраб кожата си и после нанасяйте хидратиращ лосион. Другият вариант е да посетите дерматолога си за пилинг.

Дезинфекцирайте телефона си.

Няколко проучвания показват, че телефоните са развъдник на бактерии. През целия ден телефонът  ви е експозиран на бактерии от пръстите (при писане), от лицето(говорене) и обратно. В допълнение  топлината, продуцирана при разговорите, помага бактериите да се размножават. Затова почиствайте редовно всеки ден с дезинфекционна кърпичка  или по-добре използвайте слушалка.

За препаратите за коса.

“Помада акне” се причинява от продуктите за коса-лак, стилизант, кондиционер, шампоан. Маслото от стилизиращите продукти попада в кожата и дава тласък на бактериалната продукция обикновено по линията на косата. За да избегнете-измивайте лицето след като пръскате или нанасяте продукт или изберете продукти без олио.

 

B.N. И за финал – един съвет от вас – как да имаме здрава и красива кожа?

Д-р Мариела Хитова: Отнасяйте се към кожата си с любов и търпение- тя е картина, която сами рисувате. И най-вече изберете добър дерматолог-този, когото кожата ви ще познае!

 

За повече информация и лична консултация с д-р Мариела Хитова, може да си запишете час на тел.: 0700 200 17 / +359 884 342 246

www.euroderma-clinic.com

www.drhitova.com