До горе
23 май

ВРЕДАТА ОТ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ. ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Д-р Мариела Хитова

„Винаги използвайте слънцезащитна грижа за кожата си“ – казва д-р Мариела Хитова

Има толкова много ползи от излагането на пряка слънчева светлина. Всички сме забелязали как се подобрява настроението ни след излет в летен ден. Освен това вероятно знаете, че витамин Д се синтезира под влияние на слънцето. Неоспорим е и чудесния ефект, който лъчите оказват върху ендокринната и имунната система.

Наред с това обаче излагането на слънце крие и рискове, повечето от които са ни добре познати. Кои са те и как да ги минимизираме, си говорим с д-р Мариела Хитова  – съсобственик на клиника ЕвроДерма.

Хиперпигментация

B.N. Какво означава хиперпигментация?

Д-р Мариела Хитова: Хиперпигментацията е състояние, при което както от естествения процес на стареене на кожата, така и от други фактори, има струпвания на меланин в определени кожни зони- и така се получават  тъмни петна – кафеникаво петно с ясни граници, заобиколено от кожа без изменения Обикновено петната се появяват в по-напреднала възраст в резултат на стареене и естествено увреждане на клетките, но през последните години се наблюдава по-висока честота на появата им при по-млади хора поради прекомерно излагане на слънце или наследствена предразположеност. Зоните на тялото, където петната се образуват най-често са лицето, гърдите, ръцете и гърба. Петната не избледняват с времето, а вместо това се увеличават по брой и размер и се влошават при излагане на слънце. Макар и безвредни, повечето хора намират слънчевите петна за естетически проблем, особено когато са на групи или са по-силно пигментирани.

ХиперпигментацияB.N. Какво причинява хиперпигментация?

Д-р Мариела Хитова:

Основните причини:

  • Генетични фактори: генетична мутация
  • Физични фактори(свободни радикали): УВ радиация и кожни увреди като изгаряния и раздразнения
  • Химични фактори: фотосенсибилизиращи продукти, хормони (контрацептиви, бременност),медикаменти

Меланинът се синтезира от меланоцитите с цел да образува бариера около ядрото на клетките, за да защити ядрената ДНК от мутации при УВ радиация. Продукцията на меланин (меланогенеза) се стимулира при излагане на кожата на действието на УВ лъчите, при което се образуват свободни радикали. Меланозомите са клетъчните органели, отговорни за синтезата, складирането и транспорта на меланин.

Всички фототипове кожа имат еднакъв брой меланоцити, но пигментът е различен : при по-светлата кожа се среща феомеланин, а при по-тъмната – еумеланин. Меланозомите при по-тъмната кожа са повече и по-големи. Хиперпигментация се среща при всички раси.Тъмната кожа е изключително чувствителна към постинфламаторни хиперпигментации. За продължителен и задоволителен резултат лечението на хиперпигментациите при този тип кожа трябва да бъде щадящо, постепенно, с нежен продукт и процедури, за да се избегнат раздразнения.

 

B.N. Видовете пигментни петна и какво помага срещу тях?

Д-р Мариела Хитова: Съществуват няколко типа:

Мелазмата представлява кафяви петна, най-често по челото, носа и горната устна при възрастни. Характерна е за жените ,както ипри мъжете засягането е до 10% само. При приемането на противозачатъчни таблетки и едновременното излагане на слънце почти е сигурно, че ще се развие мелазма. Затова предпазването от слънце е толкова важно.

Хлоазма или „маска на бременността” са кафяви петна по лицето ,шията, деколтето на бременни жени и е свързано с хормоналните промени през този период.

Пигментни петна понякога се появяват и при прием на медикаменти като тетрациклини, хинолони и др, билки(звъника)

Кожни наранявания и възпаления предизвикват т.нар. постинфламаторна хиперпигментация.Често се свързва с преминаващо акне.Затова напр. не се извършват лазерни процедури, агресивни пилинги и подобни през лятото.

Лентиго соларис ( слънчеви петна) е хиперпигментация, дължаща се на прекомерно излагане на слънце. Други чести фактори за тяхната поява са посещения на солариум или предишни изгаряния на кожата Представлява малки тъмни петънца, най-често по гърба на ръцете или раменете, но може да се появи и върху всяка друга част на тялото.обикновено се появява след 40 годишна възраст, благодарение на клетъчната памет.

Луничките са малки пигментни петна с големина на просено зърно, срещат се при хора с руси и червени коси и тънка кожа. Разположени са по лицето, гърба, понякога по крайниците и имат фамилен характер.

 

Хиперпигментация

B.N. По тялото или по лицето: Кое причинява още пигментните петна?

Д-р Мариела Хитова: Някои продукти като бои за коса или гримове също могат да са причина за хиперпигментация. Веществата, които се намират в боите за коса, попадат и върху кожата, като често водят до увреждане и потъмняване. За да се избегнат подобни проблеми, е препоръчително да се използват козметични продукти , препоръчани от експерт в областта.

Честото изрусяване и кола маска в някои случаи може да доведат до хиперпигментация. Тъй като тези продукти съдържат силни вещества, е препоръчително те да не се прилагат много често.

 

B.N. Как се лекува и могат ли да изчезнат завинаги неприятните петна?

Д-р Мариела Хитова: Думата „завинаги“ с пигментация просто не върви. Никой не може да ви обещае, че неприятните петна ще изчезнат и повече никога, ама никога няма да се появят точно в най-неподходящия момент. Клетките на кожата, за съжаление ,запазват всяко изгаряне и слънчева злоупотреба от най-невръстна възраст и  в зрелостта напомнят за проявеното неблагоразумие.

Не че няма методи-лазерните процедури са първо средство на избор за добрия и обучен дерматолог- тук е много важно да се подаде точната енергия, да се съобразят особеностите на пигмента и типа кожа, за да не се стигне до двете крайности от едно изгаряне-бели петна или още по-силно потъмняване. Тогава вече наистина почти нищо не може да се спаси. Друго средство на избор са ензимните пилинги,които действат дълго време на процесите в меланоцитите (пигментните клетки) и прекрасно изравняват тена или пък химичните пилинги – целта при тях е да  разслоят кожата и я излющят по-активно от обикновено,като избелващите фактори  влизат по-дълбоко. Не трябва да се пренебрегват серумите с вит С, многото специфична козметика( вече с тиамидол) насочена точно в този сегмент, различни изсветляващи  мезотерапии-те могат да се използват целогодишно за задържане на ефекта и превенция.

Обикновено процесът на третиране е дълъг, обхваща активно няколко студени сезона и изисква доста упоритост и от двете страни. Индивидуалната програма предвижда процедурите да  се редуват и да се следи внимателно отговора на пигментната лезия, като в зависимост от това се избира съответния метод на въздействие.

Терапията на хиперпигментациите включва депигментиращи средства, съдържащи хидрохинон в различни концентрации, витамин А киселина, азелаинова киселина, коджикова и алфа-хидрокси киселини. Комбинират се с химични пилинги и лазерни манипулации.

Но важното е: не забравяйте никога вашата фотозащита дори и през зимата; не се излагайте на слънце при прием на някои медикаменти или пък с нанесена декоративна козметика; внимавайте с очилата, които носите и не пропускайте шапката с периферия, както и ръкавиците, особено при шофиране.

И най-вече: доверете се на дерматолога си!

Хиперпигментация

B.N. Вашият съвет към нашите читатели, затова как да защитим кожата си от вредните слънчеви лъчи и какви продукти да използваме?

Д-р Мариела Хитова: Има няколко съвета, спазването на които може да ви спести появата на така неприятните петна. Най- важната препоръка- винаги използвайте слънцезащитна грижа за кожата си. Не пренебрегвайте ушите и носа! Дори да нямате петна, предпазването от UV лъчите трябва да е нещо, което да не пропускате. Кожата акумулира слънчева радиация, а измененията в нейните клетки настъпват далеч преди появата на първите петна. Затова най- добре профилактирайте появата им. Задължително използвайте продукти с SPF 30 за градски условия и  50- за плаж и планина. Търсете и индекса UVA наличен. Не забравяйте да нанасяте през 4 часа, а при пигментни петна- през два. На пазара вече има продукти, специфични за разнообразен тип кожа – акнеична, чувствителна, розацейна, пигментирана. текстурите също са представени напълно- от т.нар. мъгла до плътен крем, има и антипигментни стикове за по- прецизно нанасяне върху малки петънца.

Четете внимателно етикетите на козметичните средства, които използвате- тези съдържащи алкохол е най- добре да ги избягвате, а ако използвате такива с етерични масла, не трябва да е преди излагане под слънчева светлина. Ако ви се налага прием на нов медикамент и знаете, че сте склонни към появата на хиперпигментация, обсъдете го с личния ви лекар.

 

Ухапване от насекоми

B.N. Дерматити през лятото от ухапване от насекоми как да се предпазим и какви мерки да предприемем ако се наложи?

Д-р Мариела Хитова: Промените, които насекомите оставят върху кожата на човек са едни от най-честите причини за консултация в кабинета ми, особено през летните месеци на годината. Означаваме ги с термина „инсектен дерматит“- увреждане на кожата, причинено от насекоми, което се развива като резултат от ухапване, ужилване или само полазване и протича с различно по степен възпаление на кожата – подуване, зачервяване и затопляне на кожата. При това, макар и рядко, насекомите могат да причинят не само увреждане на кожата (дерматит), но и много по-сериозни болести. Например малката сърбяща подутина от комар и анафилактичен шок след ужилване от пчела (за щастие рядко). Или (за късни последици) – невинно ухапване от мравка и развиване на лаймска болест след ухапване от кърлеж.

Реакцията на организма при среща с насекоми зависи от вида на инсектите, носителството на различни инфекции и допълнителни фактори, като общото състояние и имунитетa на човека. Смята се, че това е алергична реакция към съставки на слюнчени секрети, които насекомото изхвърля, докато смуче кръвта или към отровата, която се отделя при ужилване. Проявите могат да бъдат от лек сърбеж на мястото на ухапването, до остра алергична реакция, която може да доведе дори до животозастрашаващи състояния.

Най-често като резултат се получава локално (местно) зачервяване с неголеми размери, повечето пъти с лека подутина, често с хлътнала “точица” където е убоденото място, много често съпроводени със сърбеж или слаба болезненост. Тези симптоми могат да изчезнат за часове, но могат да останат и няколко дни, дори седмици. По-рядко, особено след ужилване, подуването може да засегне по-голяма площ (например да отече целият крайник, вместо само ужиленият пръст). Още по-рядко, особено след ухапване от кърлеж, може да се развие инфекция на кожата.

Ето няколко разлики, които ще ви улеснят:

Някои комари хапят през нощта, а други през деня. Те са привлечени от телесната топлина, въглеродния диоксид в издишания въздух и  химичните вещества в потта на човека. Ухапаното място от комар, обикновено може да се прояви като малко повдигнато червено петно със или без наличие на мехур.

Осите, пчелите, стършелите и някои видове мравки принадлежат към т.нар. жилещи насекоми. Ужилванията от тях са честа причина за търсене на медицинска помощ.Нормална реакция след ужилването е поява на болка, парене, сърбеж, зачервяване и подуване в мястото на ужилването.

Кърлежите обитават тревисти и горски местности и места с висока влажност. Те са преносители на вируси, инфекции, патогенни микроорганизми – например Лаймска болест, туларемия, Марсилска треска, Ку-треска, бруцелоза, петнист тиф, протозои, рикетсиоза и др. За съжаление ухапването от кърлеж първоначално е безсимптомно, но в последствие може да се появи болка, сърбеж, подуване на засегнатото място.

Дървениците са широко разпространени в България. Хранят се нощем и обикновено хапят хората, докато спят. Обикновено са засегнати откритите части на тялото, като последствията се изразяват в появата на силно сърбящи обриви, които са надигнати или на нивото на кожата.

Ухапванията от бълхи, обикновено са локализирани по краката, като обривите са силно сърбящи и с характерен линеарен вид – индивидуалните ухапвания са подредени едно до друго с линеарно подреждане. Основна разлика от ухапванията на други насекоми е, че липсва болка.

От друга страна, при хора склонни към алергични прояви, след въздействие на насекоми (ужилване, ухапване, дори полазване) може да се получи различно тежка алергична реакция – от незначителен местен ефект до анафилактичен шок с всичките му евентуални последствия. Ефектът зависи както от степента на чувствителност на човека, така и от вида на вкараните от насекомите вещества, от броя на ужилванията ,моментното състояние и пр. Той обикновено се проява до 15-ата (най-много 30-ата минута). Анафилактичният шок се изразява в задух, гадене, рязко спадане на кръвното налягане, затруднено дишане и загуба на съзнание. Необходима е изключително бърза лекарска намеса, за да не бъдат последиците фатални.

Впрочем, и в неалергичните случаи е необходима консултация и преглед при лекар-дерматолог, особено при инвазия на кърлеж. Да не се правят опити за некомпетентно отстраняване на забития кърлеж, а да се извърши това от специалист, със съответната профилактика срещу преносимите болести. Потърсете лекарска помощ и ако ефектът от ухапването на кое да е насекомо не премине за едно денонощие или ако ухапванията са множествени.

Ето и няколко по-общи, но и по-достъпни съвета за избягване на последствия от насекоми:

1. Не лягайте, не сядайте, не ходете боси в затревени площи

2. Употребявайте репеленти за отблъскване на насекомите

3. След прибирането у дома се съблечете и внимателно огледайте тялото си за евентуално наличие на кърлеж или следи от инсектно увреждане и изпирайте всички дрехи, с които сте сядали на открито в полето или планината

4. Хората, които са алергични към насекоми и др., винаги да разполагат със съответните медикаменти (по препоръка на лекар)

5. Не подценявайте опасностите и при съмнение по-добре потърсете медицинска помощ без нужда, отколкото да пропуснете сериозна ситуация.

6. Ако вече сте имали прояви на алергии, е добре  да носите гривна или друг вид паспорт, в които да е обозначен вида алергия, за да може при нужда да се реагира по-бързо и адекватно.

 

Хиперпигментация

B.N. Вашият съвет към нашите читатели, затова как да защитим кожата си от вредните слънчеви лъчи?

Д-р Мариела Хитова: Има няколко съвета, спазването на които може да ви спести появата на така неприятните петна. Най- важната препоръка- винаги използвайте слънцезащитна грижа за кожата си. Не пренебрегвайте ушите и носа! Дори да нямате петна, предпазването от UV лъчите трябва да е нещо, което да не пропускате. Кожата акумулира слънчева радиация, а измененията в нейните клетки настъпват далеч преди появата на първите петна. Затова най- добре профилактирайте появата им. Задължително използвайте продукти с SPF 30 за градски условия и  50- за плаж и планина. Търсете и индекса UVA наличен. Не забравяйте да нанасяте през 4 часа, а при пигментни петна- през два. На пазара вече има продукти, специфични за разнообразен тип кожа – акнеична, чувствителна, розацейна, пигментирана. текстурите също са представени напълно- от т.нар. мъгла до плътен крем, има и антипигментни стикове за по- прецизно нанасяне върху малки петънца.

Четете внимателно етикетите на козметичните средства, които използвате- тези съдържащи алкохол е най- добре да ги избягвате, а ако използвате такива с етерични масла, не трябва да е преди излагане под слънчева светлина. Ако ви се налага прием на нов медикамент и знаете, че сте склонни към появата на хиперпигментация, обсъдете го с личния ви лекар.

 

За повече информация и лична консултация с д-р Мариела Хитова, може да си запишете час на тел.: 0700 200 17 / +359 884 342 246

www.euroderma-clinic.com

www.drhitova.com