До горе
29 сеп.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С КОЖАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА И ОТ КАКВИ ГРИЖИ СЕ НУЖДАЕ?

Д-р Мишел Попова

„Рутинната грижа за кожата е задължителна заедно със смяната на сезоните“

Смяната на сезоните, вариациите в температурните амплитуди, влажността на въздуха и другите фактори на климата неимоверно влияят на състоянието на човешката кожа и цялостно на целия организъм.

През лятото можем да се радваме на хубав кожен загар, но често с наближаването на есента забелязваме кожата ни суха и повяхнала. Най-честата причина за това е влиянието на агресивните ултравиолетови лъчи, които изсушават кожата, дезорганизират еластина и колагена в дълбоките слоеве и намаляват водното съдържание, което води до преждевременното ѝ стареене. Освен това слънчевите лъчи задебеляват повърхностния слой от отпаднали, мъртви клетки и резултатът е запушени пори и акнеформени пъпки по лицето и тялото, дори при хора, които не страдат от акне.

Именно затова най-подходящото време за пълно възстановяване на кожата и подготовката ѝ за по-сурови климатични условия са преходните сезони като пролет и есен.

Какви грижи да полагаме самостоятелно вкъщи и на какви процедури можем да се подложим през предстоящия сезон ще ни разкаже д-р Мишел Попова – дерматолог в клиника за дерматология и естетика Derma-Act.

Есен

B.N. Кои са типичните кожни есенни проблеми?

Д-р Мишел Попова: Типичните кожни есенни проблеми се изразяват най-вече в сухота, раздразнителност и сърбеж причинени от дехидратация и нарушените ѝ бариерни функции. Забелязва се удебеляване на роговия слой на епидермиса след прекомерното излагане на слънце. Наличие на хиперпигментации , цялостна загуба на еластичност и виталност на кожата. Често кожата придобива свръхчувствителност – реакция, свързана с по-ниските температури и сухия есенен въздух.

 

B.N.Как правилно да се грижим за кожата си след лятото?

Д-р Мишел Попова: Есента и последващата зима са изключително подходящи за всички видове процедури, най-вече заради не толкова агресивните слънчеви лъчи и съответно намаляването на риска от последващите възможни нежелани реакции от някои по-агресивни процедури. За да се възвърнат виталността, еластичността и за да се подобри цялостният вид на кожата е изключително важно през есенно-зимния сезон да се наблегне на хидратацията, както отвън, така и от вътре, регенерацията и цялостното подобряване на стуктурата ѝ . Изключително подходящи са хидратиращите процедури като мезотерапии, скинбустери и PRP. През есенно-зимният сезон е най-подходящо да се прилагат както аблативни процедрури от типа на CO2 лазер, микдродермабразио , микронидлинг и Morpheus8, така и неаблативни процедури, при които възстановителният период е сведен до минимум, като лазерите Genesis, PicoSure , Palomar, Tempsure  и др. Подходящо е също така да се прилагат различни видове химични пилинги, спрямо индивидуалните нужди на пациента.

Д-р Мишел ПоповаB.N. Какви са основните характеристики за грижата за кожата през есента, според нейния тип? И кои актуални терапии за дълбока хидратация бихте ни препоръчали в момента ?

Д-р Мишел Попова: При дехидратирана кожа препоръчваме терапии със скинбустери и мезотерапии, които целят да хидратират кожата в дълбочина, без да създават допълнителен обем. Подходящи са и козметичните хидратиращи терапии с Biologique recherche и Babour , които подпомагат регенерацията на кожата отвън.

При новопоявили се хиперпигментации или задълбочили се такива след летния сезон препоръчваме третиране с лазер Picosure, който изравнява тена, свива порите, подмладява кожата. Винаги препоръчвам тази процедура да се комбинира с инжекционни процедури от типа на PRP, Aquashine или избелващи мезотерапии, които допринасят за допълнително изравняване на тена и противодействат на свръхпроизводството на меланин.

Често след летните месеци се наблюдават обострени състояния като акне и розацея , повишена себумна секреция с последващо образуване на затворени и отворени комедони, купероза и други състояния свързани със зачервявания и запушване на мастните жлези. На първо място е подходящо кожата да бъде почистена. В зависимост от типа на кожата и проблемите ѝ се определя каква техника да се приложи – ръчно медицинско почистване или апаратно почистване (микродермабразио или аквапилинг). За подобряване на състояния като купероза, активно акне, розацея и регулиране на себумната секреция е подходящо да се направят процедури с лазер Genesis, който има антибактериално и себурегулиращо действие . При тези състояния е подходящо да се приложат и химични пилинги, които ексфолират горния слой на епидермиса, отпушват порите и изравняват тена и структурата на кожата.

Не на последно място в есенно-зимния сезон е най-подходящ за прилагане на абразивни техники , които цялостно подобряват структурата на кожата. CO2 лазерът, микронидлингът умело противодействат белезите от акне, изравняват тена, изглаждат фините линии, затварят порите и стимулират фибробластите. Те са свързани с по-дълъг възстановителен период от около седмица.

За да бъдат оптимално ефективни и полезни терапиите и лазерните процедури, съветваме пациентите винаги да направят консултация с дерматолог, преди започване на лечението, който да изготви индивидуален план от процедури и козметика, които да пасват на нуждите на кожата им. Есенния сезон е подходящ за добавяне на ретинол , витамин С и ниацинамид в козметиката за домашна употреба. Кремове и серуми съдържащи хиалуронова киселина, пептиди и пробиотици. Препоръчваме да има ексфолиращ компонент в козметиката им, силна хидратация и както винаги слънцезащита поне spf +30.

 

B.N. Вашата бюти препоръка за есенния сезон е …?

Има много неща, за които да се вълнуваме през есенния сезон, но с прехода към него и по-хладното време се променя и начинът, по който кожата ни реагира на новите температури.

Така че промяната в рутинната грижа за кожата е задължителна заедно със смяната на сезоните. Това е от решаващо значение за поддържането на здрав и красив външен вид през цялата година.