До горе
20 дек.

ДА СИ ПОДАРИМ КРАСОТА

Д-р Камелия Кукова

Подарете си здрава кожа и естествено излъчване – казва Д-р Камелия Кукова ,клиника Derma- Act.

Коледа е съвсем скоро. Много често по това време на годината много от нас си задават въпроса, каква разкрасяваща процедура да си направя за бърз резултат.

Ако сте се изчерпали от към подаръци и търсите нещо креативно, с което да зарадвате някого тази Коледа, можете да му подарите красота – „естетична процедура“. Идеята е страхотна! Сигурни сме, че няма жена която да не се зарадва на този подарък, а и господата също.

В  това интервю с Д-р Камелия Кукова от дерматологична клиника Derma-Act,  ви споделяме за какво да внимавате около празниците и какви са подходящите и неподходящите терапии:

 

B.N.Много хора си правят естетични процедури като подаръци за празниците. Кои от тях бихте препоръчали за бързо разкрасяване преди празничните дни?

Д-р Камелия Кукова: В клиника Derma-Act предлагаме различни козметични терапии за лице. Доста често пациентите ги бъркат с мануалното почистване. Такива са Базова хидратация – терапия на Forlle’d, предназначена за моментална свежест и подхранване на кожата, особено в студените месеци. Възстановяващата терапия Repair Cellular Babor, имаща интензивна грижа за регенерация и подобряваща еластичността на кожата. От лазерните ни процедури, ако целим подмладяване и изглаждане на бръчки, определено трябва да се спрем на процедура с PicoSure лазер. Пикосекундарният лазер използва много кратка продължителност на импулса и генерира много висока енергия, което стимулира естественият процес на обновяване на клетките. Сред инжекционните процедури поставянето на ботокс и дермални филъри почти винаги са предпочитани.

Blonde woman winter

B.N. А кои не са препоръчителни да се извършват през последните дни преди Коледа и Нова година?

Д-р Камелия Кукова: В случая не са препоръчителни процедурите с по-дълъг възстановителен период. Като например, лазерният рисърфисинг с FR CO2 лазер, при който има формиране на малки корички, които целят обновяване на кожата. Но в по-голяма част от процедурите за неаблативно лазерно подмладяване, възстановителният период е кратък- 3-4 дни.

 

B.N.Кои от вашите топ 3 процедури в момента бихте ни препоръчали да направим?

Д-р Камелия Кукова: Като първа стъпка, козметична терапия на лицето, с която да освежите повърхностния слой на кожата. За стягане на отпусната кожа на лицето препоръчваме безоперативната апаратна процедура TempSure. Използваната радиочестотна енергия повишава температурата на кожата, която стимулира производството на колаген и еластин. Новообразуваните колагенови влакна са стегнати и придават на кожата млад и сияен вид.

И на финал, безоперативния лифтинг HIFU, който използва високо честотен фокусиран ултразвук. С помощта му се постига покачване на температурата, като в резултат се стимулират колагеновите и еластиновите влакна, съединяващи мускулния слой на кожата с повърхностния. По този начин се постига стягане и поддръжка на всички меки тъкани.

 

B.N.Много хора желаят да запазят тена от лятото си за по-дълго време. За или против солариума  през студените месеци?

Д-р Камелия Кукова: Посещаването на солариум много зависи от състоянието на кожата. Макар и по-новите солариуми да не излъчват UV-A лъчи, те също водят до стимулиране н меланогенезата и имат канцерогенно действие. Излагането на соларна енергия също води до по-суха кожа и засилване на процесите на фотостареене.

 

B.N. Какво бихте посъветвали пациентите си с проблемна кожа? На какво да наблегнат в грижите си и какво да избягват?

Д-р Камелия Кукова: Ако говорим за акне, препоръчвам пациентът да направи преглед със системата VISIA® – уред за заснемане и графично представяне на състоянието на кожата. Според преценката на лекуващия дерматолог, може да се приложи почистване Purity с козметика на Babor или терапия за почистване с Forlle’d. Прилагането на микродермабразио е алтернатива на почистването на лице. При активно акне може да се направи химичен пилинг или прилагане на лазер Genesis.

Системата Palomar Icon и FX CO2 пък постигат изглаждане на неравностите по кожата причинени от акне. Подобрява се текстурата на кожата и се стимулира образуването на колаген.

Derma-act

B.N. Как храната  по време на празниците може да повлияе върху  състоянието на кожата и фигурата ни? С кое можем да прекаляваме и кое – да избягваме ?

Д-р Камелия Кукова: Храната е от голямо значение за вида на кожата ни. Съставката, която е склонна да повлияе повече на кожата, е захарта. Консумацията на захар води до покачване на нивата на инсулин в кръвта, което предизвиква до по-увеличена активност на мастните жлези в кожата. Това, от своя страна, води до катализиране на възпалителни прояви по кожата.

 

B.N.Коя беше най-търсената манипулация от пациентите Ви през тази година?

Д-р Камелия Кукова: Най-търсената манипулация се определя индивидуално и от желанията на пациентите. Някои пациенти предпочитат поставянето на филъри, чрез които да подчертаят дадена част от лицето си. Имаме и пациенти , които предпочитат лазерните ни процедури, чрез които да коригират появили се бръчки и фини линии по лицето, пигментации или постинфламаторни белези.

 

B.N. Коронавирусът надви ли красотата?

Д-р Камелия Кукова: Определено сме във време, изпълнено с тревожност и притеснения, но не бих казала, че Коронавирусът е успял да надвие красотата. Ние често работим с пациенти, които са преболедували и както знаете едно често усложнение е косопадът. В клиниката използваме мезотерапии за коса, както и филъри, които подобряват растежа на косата и постигат по-здрава структура на самия косъм.

 

B.N. Вашето предпразнично послание за „красота“ е..?

Д-р Камелия Кукова: Здрава кожа и естествено излъчване!