До горе
9 мар.

Д-Р МАРИЕЛА КЛАКЛОВА: ТАЙНАТА НА КРАСИВАТА КОЖА И НОВОСТИТЕ В ЕСЕТИЧНИТЕ ПРОЦЕДУРИ

Д-р Мариела Клаклова

Д-р Мариела Клаклова е завършила Медицински университет София през 2018 година. По време на редовното си следване е участвала в редица студентски конгреси и семинари за обогатяване на познанията си по отношение на новите технологии и похвати в медицинaта.

Професионалните й интереси са насочени към лазерните технологии и процедурите за моделиране на тялото, както и приложението им в различни сфери на дерматологията и естетиката. В момента тя е дерматолог в клиника  Derma-Act.

В женския месец март си говорим с нея за тайните на красивата кожа, какви са предпочитаните естетични процедури и новите концепции в естетиката.

 

Д-р Мариела КлакловаB.N. Как една дама може да разбере, че е дошло нейното време за посещение при специалист по естетична дерматология?

Д-р Мариела Клаклова: Често първото посещение е по повод огромното количество информация за козметични продукти , процедури и намеси и невъзможност сами да филтрираме този обем  и да назначим кое точно е подходящо за нас. Вместо лутането между разнопосочни мнения, една консултация е най- уместната стъпка.

 

B.N. Кaква е тайната на поддържаната кожа?

Д-р Мариела Клаклова: За мен думата, която я описва най-точно е постоянство, особено когато говорим за лечение на конкретен дерматологичен проблем, като акне, розацея, мелазма. С какъвто и арсенал от средства да разполагаме, не можем изцяло да преобразим кожата само за няколко дни. Постоянството важи и при подредбата на ежедневна грижа, периодичните посещения при медицински козметик и дерматолог за професионална грижа. Всичко преминава през добро първоначално планиране, след това активното участие на пациента и накрая време, за да се изгради очакваният резултат.

 

B.N. Жените приемат ли хирургичните естетични практики за справяне с проблемна кожа ?

Д-р Мариела Клаклова: Зависи от естеството на дерматологичния или естетичния проблем . Често дискутираме с пациентите ни и двете възможности – инвазивни и недотам инвазивни намеси – и заедно избираме най-оптималната терапия .

Със сигурност пациентите в България са много информирани и както жените , така и мъжете са склонни да инвестират време и внимание в  лечение на съответното им притеснение.

 

B.N. Какво е мнението Ви за “управление” на стареенето? Можем ли да го забавим?

Д-р Мариела Клаклова: Старенеето можем да го забавим и има достатъчно популярност около биохакинг-а – познанието в това как да се храним и да добиваме основните си нутриенти , да имаме правилен сън , движение, дишане , да познаваме генетичната ни обремененост ,да насочваме в правилна посока начина ни на мислене. А целта е – да бъдем по-здрави, по-млади, по-красиви, по-продуктивни. Когато говорим за грижа за кожата отвън, говорим за така наречените clean brands, които в последно време все повече се търсят. Те не съдържат съставки като парабени, фталати, сулфати и синтетични аромати.

От предходната година  имаме изключителната възможност да предлагаме  два козметични бранда с точно такива характеристики. Цялата серия от продукти и терапии на IS Clinical и  Augustinus Bader – с натурални , фармацевтично активни ,клинично доказани съставки.  Техните продукти са разрешени за употреба дори по време на бременност и кърмене , с медицински данни за това приложение.

 

B.N Смятате ли, че жените на Балканите прекаляват в желанието си да направят устните си големи, още по-големи…?

Д-р Мариела Клаклова:  Малко остаряла тенденция , но все още бихме се срещнали с нея.  За щастие вече дамите се вслушват в препоръките на своя лекар и прибягваме при нужда до редуциране на такъв обем или отказваме изпълнението на една „прекалена“ процедура.

 

B.N. Всички виждаме как социалните мрежи налагат нови стандарти за красота, което сякаш доведе до намаляване на възрастта, в която се правят понякога драстични корекции. На коя възраст е добре да прибягваме до естетични процедури като ботулинов токсин, филъри, мезоконците, които в момента са много актуални?

Д-р Мариела Клаклова: Нека не слагаме превантивните дерматологични и естетични терапии до единствено инжектирането на филър, ботулинов токсин или друга форма на корективна процедура. В момента много актуални са апаратните процедури или комбинирането на няколко такива , които стимулират процесите на изграждане в тъканите и дават точно този превантивен баланс на кожата , за които няма препоръчителна възраст.

Като пример в клиника Derma-Act комбинираме Picosure Pro -мощен лазерен “рисърфисинг” с подхранваща процедура като плазмотерапия или комбинирането им с микронидлинг – много подходящи стъпки особено за сезона , в който се намираме.

 

Д-р Мариела КлакловаB.N. Има ли нация, в която грижата за външността е на почетно място и заема важна част от всекидневието на хората?

Д-р Мариела Клаклова:  По-лесно е да кажем обратното ,къде някои аспекти от грижата за кожата са поне на пръв поглед загърбени . Може би повече в средиземноморските страни, където често наблюдаваме проблеми с хиперпигментациите , изменения по типа на пойкилодермия, не само по лице , но и шия, деколте , заради продължително и интензивно излагане на слънце.

 

B.N. Какви грижи ще препоръчате на хората, относно преминаването от зимен към пролетен период? Има ли нещо специално, което трябва да се следва, като процедури и превенция на стареенето?

Д-р Мариела Клаклова:  Да не забравяме профилактичните си прегледи два пъти в годината и особено проверяването на нивa на микроелементи и стандартни параклинични изследвания.

По това време зачестява и сезонния косопад, който можем да стопираме с процедури като – плазмотерапия , мезотерапия или инжектирането на филър за коса , а при нужда и перорална терапия ,след направата на гореспоменатите изследвания.

 

B.N Как можем да поддържаме кожата си на път, какви са препоръките Ви към често пътуващите хора?

Д-р Мариела Клаклова:  Много, много хидратация – приемането на достатъчно количество вода ежедневно и това да разполагаме със силно хидратиращ продукт за лице, тяло, устни и коса разбира се. Обикновено различното качество на водата , минералното й съдържание , както и разликата в температура и влажност на въздуха ,пребиваването в затворена среда с различни климатични системи,  се отразява най- бързо точно на този баланс на тялото.

 

B.N. Каква е последната актуална концепция в естетичната дерматология?

Д-р Мариела Клаклова: Колагеностимулиращите филъри като Sculptra – определeно обособяват нова, но основна глава в разнообразието от инжекционни процедури. Тяхното действие се базира на образуването на собствен колаген тип 1 в най-голяма степен , който е основен градивен елемент на съединителната тъкан. Това носи със себе си дълготрайност на резултатите и намалява рисковете от прекалена корекция и волюмизиране на третираната зона . Ново направление е комбинирането на този тип инжекционни процедури , с лазери и енергийно базирани системи , за подобрение в качеството на кожата на всички нейни нива.