До горе
21 февр.

ВСИЧКО ЗА ПОСТАВЯНЕТО НА ФИЛЪРИТЕ

д-р Мая Куртишева

„Придържайте се към естествената визия“- казва д-р Мая Куртишева, Derma- Act.

Д-р Мая Куртишева завършва медицина в Медицински университет София през 2013 г. От 2014 до 2018 г. специализира дерматология и венерология в кожна клиника Александровска болница. Член е на Европейската академия по дерматология и венерология и посещава както националните, така и ежегодните международни конгреси в областта. Има сертификати за работа с ботулинов токсин, дермални филъри, мезотерапии, лазери и др.

Поставянето на филърите е една от най-предпочитаните естетични процедури. В днешно време свежият ,поддържан външен вид включва и процедури с дермални пълнители.

Всичко това поражда и много въпроси около самото извършване на интервенциите, материалите, които се използват, и редица други, които се постарахме да обобщим и зададем на Д-р Мая Куртишева от клиника Derma – Act. Ето какво ни отговори тя в това интервю:

 

д-р Мая КуртишеваB.N. Какво представляват дермалните филъри и какви видове има?

Д-р Мая Куртишева : Имайки предвид откъде произлиза думата филър (fill- пълня, запълвам ) се стига и до отговора. Главната цел на филърите е да се постигне запълване на различни вдлъбнатини или празни пространства в кожата. Най-общо филърите се делят на натурални, които се разграждат от организма и синтетични, които остават в него за постоянно.

 

B.N. Имат ли предимство временните филъри пред останалите?

Д-р Мая Куртишева : Така наречените временни филъри са съставени от биологични материали и с течение на времето се резорбират от организма. Тяхна основна съставка е хиалуроновата киселина, която естествено се съдържа в кожата.  Това прави временните филъри най-безопастни и с широко приложение, тъй като са напълно съвместими с клетките на тялото. Постоянните филъри са изградени от синтетични материали, с което се увеличава риска от отхвърлянето им от организма.

 

B.N. Кога има най-добри резултати?

Д-р Мая Куртишева : Най-добри резултати се постигат, когато се направи правилна диагностика на кожата и цялостна програма за постигане на желания резултат. Също така да се избере подходящ филър за всяка зона и разбира се правилната техника на инжектиране.

 

B.N. Как може пациентите да разберат дали се нуждаят от ботокс или филър?

Д-р Мая Куртишева : Задължителна е консултация с дерматолог. По този начин пациентите получават пълната информация от какво точно имат нужда, за да изглежда кожата млада и красива. Генерално ботокс се прилага за коригиране на мимическите бръчки, докато филърите се използват за запълване на празни пространства. Двете процедури не се заместват, те са взаимно допълващи се.

ФИЛЪРИ

B.N.Кога не трябва да се инжектират филъри?

Д-р Мая Куртишева : Инжекционни процедури не се извършват, когато има налице активни заболявания или възпаления на кожата, както и при бременни и кърмещи жени.

 

B.N. Кои зони могат да се третират с филъри?

Д-р Мая Куртишева: Филъри общо взето могат да се поставят във всяка зона, в зависимост от желанията на пациента и професионалната оценка на лекаря- за оформяне на устни, контуриране на лицето, повдигане на скули, корекция на нос, което е доста добра алтернатива на хирургичния подход.

 

B.N. Къде най-често си слагат филъри дамите?

Д-р Мая Куртишева : Най-често се извършва поставяне на филъри в устните и зоната на скулите.

 

B.N. Клиники Derma-Act са екскулзивен представител на нехиалуроновите филъри Скулптра. Сред пациентите коя зона е най-предпочитаназа поставяне на този тип филър?

Д-р Мая Куртишева: Sculptra действа като биоактиватор и изключително мощен колагенен стимулатор. Филърът стимулира наличния в кожата колаген, като позволява на тъканите да се възобновят по естествен начин. Този вид филър е съставен от същата млечна киселина, която се среща естествено в тялото. Веднъж инжектиран, филърът постепенно индуцира производството на колаген, като по този начин се цели да се запълнят контурите на лицето и кухините и да се постигне ефект на повдигане. Sculptra доста често се прилага за изглаждане на нежелани бръчки, корекция на хлътнали слепоочия, укрепване на отпусната линия на долна челюст и оформяне на седалището.

ФИЛЪРИ

B.N. Ако се правят устни с филър, целите ли се инжектират или определени зони от тях?

Д-р Мая Куртишева : Голямо значение има това как изглеждат самите устни преди поставянето на филър. При всеки пациент подхода е индивидуален, съответно и броят на филърите също.

 

B.N. Колко на брой са максималните процедури за едни устни, за да изглеждат естетически добре?

Д-р Мая Куртишева : При някои пациенти се получава перфектен резултат дори само след един филър, при други има нужда от корекция на асиметрия и изисква повече 2-3, като поставянето се извършва в рамките на 1-2 месеца.

 

B.N. Как се познава дали е качествена една процедура с филъри или не е добре направена?

Д-р Мая Куртишева: Качественaта процедура се получава тогава, когато е използван правилен филър с правилна техника на инжектиране и съответно няма налични странични ефекти- силна болка, образуване на топчета или подутини, запушване на кръвоносен съд.

ФИЛЪРИ

B.N Има ли критерий, по който да се избере специалист, който да извърши процедурите?

Д-р Мая Куртишева : Има критерий разбира се, още повече, че в днешно време инжекционни процедури се правят къде ли не. Филъри се поставят в клиники от лекари при спазване на необходима стерилност.

 

B.N. Вашият най-важен бюти съвет към нашите читатели?

Д-р Мая Куртишева : Придържайте се към естествена визия.

 

За повече информация посетете: derma-act.bg