До горе
17 февр.

ТЕРАПЕВТИЧЕН ИЛИ МЕДИЦИНСКИ ПЕДИКЮР – КАКВИ ПРОБЛЕМИ ЛЕКУВА?

Ирена Филипова

Ние от beautynews.bg  ви даваме най-актуалните beauty новости, с които да сме ви по-полезни ежедневно. Дойде време да ви разкажем  и малко повече за терапевтичния педикюр, като отговорим и на най-често задаваните въпроси.

Медицинският, или както е по-правилно да го наричаме, терапевтичен педикюр, се прави, когато клиентът има проблеми като кокоши тръни, мазоли, впити нокти, гъбички. Идеята на терапевтичен педикюр е да се прави превенция и поддръжка, за да не се задълбочават самите проблеми по краката и да не се налага намесата на хирург.

При терапевтичният педикюр всички проблеми се третират много внимателно, като главната цел е да се премахне болката и дискомфорта на клиента.

Най-често срещаните проблеми, които решава терапевтичният педикюр са кокоши тръни, мазоли, врасналите нокти, гъбички.

Rushell

 

Специално за beautynews.bg

Ирена Филипова – собственик на най-новият терапевтичен кабинет в София от веригата Rushell Beauty ни дава основни насоки

 

B.N. С какво терапевтичен педикюр се различава от козметичния?

Ирена Филипова: Медицинският, или както е по-правилно да го наричаме, терапевтичен педикюр, се прави, когато клиентът има проблеми като кокоши тръни, мазоли, впити нокти, гъбички. Идеята на терапевтичен педикюр е да се прави превенция и поддръжка, за да не се задълбочават самите проблеми по краката и да не се налага намесата на хирург. При терапевтичният педикюр всички проблеми се третират много внимателно, като главната цел е да се премахне болката и дискомфорта на клиента. Медицинският (терапевтичен) педикюр се прави регулярно, не се прави един  път . За съжаление едно посещение при специалист не може да оправи проблема, ситуацията ще се подобрява постепенно, необходими са няколко посещения поради бавното израстване на нокътната плочка и в зависимост от сложноста и стадия на заразяване.След края на процедурата е необходимо да се продължи и с ежедневна домашна грижа за ходилата под формата на мазила и тинктури, ако е необходимо и медикаменти предписани от кожен специалист (дерматолог).

 

B.N. Какви проблеми решава процедурата терапевтичен педикюр?

Ирена Филипова: Най-често срещаните проблеми, които решава терапевтичният педикюр са кокоши тръни, мазоли, врасналите нокти, гъбички. Целта е да облекчим дискомфорта на клиентите и да им помогнем да избегнат по-сериозна интервенция.

Медицински педкюр

B.N. Кой може да практикува терапевтичен педикюр / медицински педикюр?

Ирена Филипова: Терапевтичен педикюр може да практикува всеки педикюрист, който е преминал успешно и има квалификация за терапевтичен/медицински педикюр и има компетентността да прецени дали проблемът на клиента е подходящ за терапевтичен педикюр, или е необходима хирургична намеса.

Медицински педкюр

B.N. Кои са заболяванията на ходилата, които може да терапевтирате в салона?

Ирена Филипова: Заболяванията, които ние третираме в салона включват: впити нокти, бактериална инфекция, гъбична инфекция, онихолиза, мазоли и олигрифозни нокти.

  • Впит нокът- Причините за поява на врастнал нокът най-често са неправилно изрязване, носене на тесни и остри обувки, хипер растеж на периферната тъкан. Във всички случаи става дума за врастване или забиване на твърдия нокът в плътта, а при някои хора формата на нокътната плочка предполага врастване по рождение.
  • Бактериална инфекция на нокът- Инфекциите, причинени от бактериите, причиняват зачервяване, подуване, рани и болки около ноктите. Причини включват травма на ноктите или заобикалящата ги кожа и излагане на химикали или други агенти като замърсена вода.
  • Гъбична инфекция- Обикновено те се появяват на върха на ноктите и често се получава отделянето на ноктите от нокътното легло. Микозите (гъбични инфекции) в по-напреднало състояние деформират ноктите и може да изискват лечение с перорални лекарства, предписани от дерматолог. Кандидозата е най-честата гъбична инфекция при ноктите.
  • Онихолиза – Често срещано нарушение на ноктите, при което нокътната плочка се отлепя от нокътното ложе. Отлепената част от нокътя е бяла и непрозрачна, ясно ограничена от здравия нокът.
  • Мазоли – Това са области на удебелена и втвърдена кожа, които се развиват по стъпалото на места, които са изложени на триене или натиск. Те често са болезнени и ограничават избора на обувки и мобилността на страдащия.

Rushell

Адрес на новият терапевтичен кабинет: гр. София, ул.Венера 1б, Тел: 0885873684 studio24.bg