До горе
2 окт.

СЦЕНАТА Е ВСИЧКО ЗА МЕН  

Ярослава Павлова

Без изкуство и култура сме изгубени“ – казва актрисата Ярослава Павлова

Ярослава Павлова е родена в Добрич. Завършва „Актьорско майсторство за куклен театър“ в  НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 2004 г. в класа на проф. Жени Пашова. От 2007 г. е част от трупата на Младежкия театър. Позната е на публиката с ролите си в спектакли като „Рицар без кон“, „Пилето“, „Кухнята“, „Момо“, „Пунтила“, „Пинокио“, „Някои го предпочитат…“,  „Летище“, „Господин Балкански“, „Спящата красавица“, „Макбет“, „Заболяване на младостта”, мюзикъла „Оливър!”, „Сега или никога” и др. От малкия екран се изявява с участията си в сериала „Столичани в повече“, „Аламинут“, „Скъпи наследници“  както и в „Умно село“.

Ярослава Павлова е носителка на награда „Икар 2008“ за поддържаща женска роля за ролята на Дезире в „Заболяване на младостта” от Фердинанд Брукнер, реж. Биляна Петрова.

Красива и много талантлива  , обича сцената , за нея тя е : „Дом в който може да живее с пълни шепи“. Какво ни сподели тя за мечтаната и роля, за бъдещето на театъра, и какво и предстои четете тук:

 

B.N. Как реши да станеш актриса? Кое те мотивира?

Ярослава Павлова: Винаги съм имала интерес към театъра. Като малка посещавах театрална школа в родния си град, но по- скоро е било от любопитство. Била съм 13,14 годишна. Намерих си среда ,приятели и това много ми допадна. Започнах да чета много. Пиеси, драматургия ,поезия. Всеки път се откриваше сякаш нов свят. Що се отнася за мотивацията , не съм мислила за нея. Може би мечтата и радостта, че мога да живея и друг живот на герой, който е далеч като душевност и разбирания от мен самата е движело желанието ми да тръгна по пътя на изкуството.

Ярослава Павлова

B.N. Късметът в театъра е основна движеща сила. Какво за теб е сцената?

Ярослава Павлова: Аз се чувствам късметлийка! Работя това, което обичам. Живея, мечтая, дишам, летя в мечтите си и съм щастлива. Съдбата обича смелите. Хвърлям се във всякакви предизвикателства и ми е хубаво да опознавам нови съдби и нови герои в театъра. Сцената е всичко! Дом ,в който мога да живея с пълни шепи! Емоция, която не може да се опише достойно с думи!

 

B.N. Имала ли си трудности по пътя?

Ярослава Павлова: Ако мога да нарека трудностите- предизвикателства може да се каже , че съм имала много. Борбата със самата мен понякога е много голяма трудност.

 

B.N. Ако не беше актриса, каква щеше да си?

Ярослава Павлова: Ето това е въпрос ,на който и аз не мога да си отговоря конкретно! Радвам се, че не ми се е налагало да разбера.

Ярослава ПавловаB.N. Кое е най- силното ти вживяване в роля до момента?

Ярослава Павлова: Съпреживявам и се опитвам да вляза в кoжата на всеки един мой герой. Няма как аз да определя кога съм успяла най -добре! Това е работата на публиката. Театъра за мен е като целебна терапия. Да забравиш себе си , да живееш различен от своя живот за 2 часа и това да ти помага да осъзнаваш много неща за себе си, за живота си и да се освобождаваш от тревоги и лоши мисли. Това е магия!

 

B.N. Има ли роля, която искаш да изиграеш?

Ярослава Павлова: Искам да изиграя тази роля, която ми предстои, не по- малко от всяка, която играя и в настоящия момент. Всичко ми се играе! Стига да знам, че чрез пиесата и героя си имам какво да кажа и ще успея да докосна дори само един човек в публиката. Ще накарам зрителите да се замислят или да припознаят нещо от пиесата за себе си. Това е победата! Изкуството е изцеление от бита !

 

B.N. Ти си майка на две прекрасни деца. Какво е за теб семейството?

Ярослава Павлова: Семейството е другото ми всичко! Силата ми да се боря с мен самата и с предизвикателствата на сцената! Децата са най- големите ни учители! Обичам ги много!

 

B.N. А любовта?

Ярослава Павлова: Любовта е основната движеща сила за съществуването ми! Любовта е смисъл! Любовта е истина!

 

B.N. Имало ли е моменти в които се е налагало да играеш роля у дома?

Ярослава Павлова: Категорично не! Ролите оставям в театъра. Там им е мястото. У дома мога да си играя с малката ми дъщеря (Маргита) и нейните кукли  (обикновено съм животинче) и тя много старателно ми готви в нейната кухня и ме храни до там се простира играенето на роли у дома.

Ярослава ПавловаB.N. Какви са твоите любими женски занимания извън сцената?

Ярослава Павлова: От известно време се научих да плета с пръсти.

Почивам си и се занимавам много приятно с плетене на разни неща от канап. Обичам да гледам сериали. Много си почивам и като редя пъзели

(напоследък все по- малко време имам за това).

 

B.N. Какво ново ти предстои? Какви са амбициите ти?

Ярослава Павлова:  Декември 2021 започвам репетиции в Младежки театър “Николай Бинев” Сигурна съм , че ще е супер вълнуващо и ново и различно. Не се определям като амбициозна, така, че искам да съм здрава и да успявам с лекота да преминавам през хубаво и лошо.

 

B.N.Как виждаш бъдещето на БГ театъра и кино в България?

Ярослава Павлова: Дано политиците и всички от които зависи да осъзнаят, че без изкуство и култура сме загубени! Да има възможност да се работи много, за да може да има много нови успехи и постижения! Вярвам, че всичко ще върви към по- добро! Снима ми се и ми се играе! Много!

 

B.N. Какво е твоето beauty послание към нашите читатели?

Ярослава Павлова: Да са здрави! Да бъдат себе си! Да си дават радост и емоции! Да се смеят, дори това да граничи с опасност да придобият някоя бръчка. Късмета да е на тяхна страна! Да обичат( това е гаранция , че ще са супер beauty)!