До горе
13 дек.

Правото е моя кауза – адвокат Адрияна Янчина

Адрияна Янчина

„Човек трябва да намери своето призвание и да работи това, което го кара да се чувства удовлетворен и успешен“–  адвокат Адрияна Янчина.

Тя има разнообразен опит в най-различни сфери на българското право. Професионалната ѝ практика включва представителство по граждански, търговски и административни дела. Представлявала е ключови дружества и организации на българския пазар, застрахователни компании, известни медии, политически партии, банки, рекламни агенции и строителни компании.

Адрияна е изключително интелигентна, успешна и красива млада дама, която умее да разказва за работата си с удоволствие.

В един от декемврийските дни ние се срещаме с нея ,за да си поговорим за житейските неща в живота, нейните най-интересни моменти от работата и като адвокат ,за успеха на една жена в бизнеса и женските и ритуали за красота.

Ето какво ни сподели тя:

 

Адрияна Янчина

B.N. Разкажете ни малко повече за себе си? Защо решихте да станете адвокат? Кой е най-важния момент, който предопределя Вашата кариера?

Адрияна Янчина: Винаги съм предчувствала , че това е моето призвание и не бих си представила да работя нещо друго. Това е професията, която най-точно подхожда на моя темперамент, тъй като ми дава възможност да покажа моите силни страни. За да бъдеш успешен адвокат трябва да притежаваш набор от различни качества – трябва да си много уверен, убедителен, да не се страхуваш от словесни битки, да си много добър психолог и да преценяш бързо кой стои отсреща.

Освен това се изисква много бърза реакция и изключителна съсредоточеност особено когато си в съдебна зала, защото трябва на момента да реагираш и да възразиш срещу твърденията на своя опонент, за да защитиш клиента си. Аз съм човек, който обича да защитава своята позиция, който не се притеснява да изрази гласно мнението си, дори и то да е различно от мнението на околните. Изпитвам истинско удовлетворение когато се изправя срещу сериозен опонент и аз победя в спора.

Много хора са ми казвали, че аз имам дар слово и умея да се изразявам добре. Още като ученичка участвах в различни олимпиади по български език и литература и се представях на много високо ниво и това ме подтикна да кандидатствам специалност право. Никога не съм съжалявала за избора си, защото аз наистина обичам моята професия и искам до края на живота си да бъда адвокат.

 

B.N. Кои са основните принципи, които следвате във вашата професия? Има ли място за емоция в адвокатската професия?

Адрияна Янчина: Като цяло съм много емоционална личност и осъзнавам, че това понякога ми пречи в професията. Всекидневно се сблъсквам с най-различни казуси и житейски съдби. Понякога при мен идват хора, чиито живот ги е поставил в сложни житейски ситуации и ги е изправил пред редица изпитания.

Имала съм случаи, в които клиентите се обръщат към мен след като са загубили близките си, за да им помогна с делбата на наследствени имоти. Имала съм казуси със смъртни случаи, в които се изправяме срещу застрахователни компании, които неоснователно отказват да заплатят обезщетение на наследниците на починалите лица.

Случвало се е банки да съдят току-що навършили пълнолетие лица заради кредити на техните починали родители. В такива случаи аз винаги съпреживявам болката на хората и им съчувствам за загубата, която са претърпели, не оставам безразлична към техните чувства и емоции. Но въпреки това, успявам да се мобилизирам и дори бих казала, че още повече се мотивирам да вложа всичко от себе си, за да им помогна да преминат по-леко през тежката житейска ситуация, пред която са изправени.

 

B.N. Каква е формулата за успех на една жена в бизнеса?

Адрияна Янчина: В днешно време за бизнеса няма значение дали си жена или мъж, а единствено какви лични качества притежаваш и дали си конкурентоспособен. Независимо каква професия упражняваш, ако искаш да поддържаш високо ниво, ти трябва да си много трудолюбив, амбициозен, упорит и да посрещаш с усмивка предизвикателствата, които ти всекидневно ти поднася живота.

За нас жените е много по-трудно да оцеляваме в тази конкурентна среда, защото ние освен, че трябва да градим кариера, трябва да отделяме достатъчно време за семейството си и за това да поддържаме добре външния си вид. На мен лично професионалната реализация ми коства много лично време, което аз вместо да прекарам със семейството и приятелите си, прекарвам в офиса. Много често се случва да работя до късно, защото аз съм перфекционист и държа всичко, което излиза като документ от моята кантора да е на високо ниво.

Важното в случая и това, което ме мотивира да го правя е, че аз обичам моята професия и изпитвам удовлетворение от добре свършената работа. Чувствам истински щастлива когато съобщавам добри новини на клиентите си и с усмивка им казвам „Поздравления, ние спечелихме“ Мисля, че точно това е формулата за успех – човек трябва да намери своето призвание и да работи това, което го кара да се чувства удовлетворен и успешен.

 

Адрияна Янчина

B.N. Вие сте адвоката специализиран във търговското право и имотните сделки. Коя е най-интересната ви сделка?

Адрияна Янчина: Имала съм много интересни сделки през моя професионален път, но една от най-запомнящите е когато мой клиент възнамеряваше да закупи цял МОЛ. Наложи се да изготвя правен анализ, т. нар. due diligence и да изследвам собствеността на всички търговски обекти в мола.

Това беше огромен труд и ми отне доста време, тъй като за всеки отделен обект имаше сключени договори за наем с различна продължителност на период от време. Освен това обектите бяха собственост на различни лица и трябваше да проучвам всеки един поотделно, но в крайна сметка успях да се справя с поставените задачи в срок.

 

B.N. Кое е необходимо да знаем при закупуване на имот и как да се предпазим от рискове за измама?

Адрияна Янчина: Бих посъветвала Вашите читатели преди да пристъпят към избор на апартамент първо да се уверят с каква точно сума ще разполагат и дали банката ще ги одобри за кредита, за който кандидатстват. Да не подписват каквито и да било документи и да не дават капаро за апартамент преди да са сигурни, че ще разполагат със съответната сума, защото това може да доведе до неприятни последици и загуба на пари. След като вече са сигурни за точната сума, могат да пристъпят към избор на жилище.

Съветвам ги опитен адвокат да проучи детайлно всички документи още преди да подпишат предварителен договор за покупко-продажба. Трябва да са убедени, че лицето, което се легитимира като собственик, действително е такъв и то на целия имот, а не само на идеална част от него, защото в противен случай рискувате да станете съсобственици с други лица.

Аз имах един случай от моята практика, в който мой клиент – строителна компания, закупи един парцел в центъра на София с намерение на построи жилищна сграда. В момента, в който внесе инвестиционния проект, едно лице се появи с претенции, че притежава 1/16 идеална част. Водихме дълги съдебни битки и в крайна сметка ние спечелихме делото, но това забави старта на строителството с няколко години.

Освен това трябва да се проверят прехвърлителните сделки на този имот 10 години назад, да се провери дали няма висящи съдебни производства по отношение на този имот, както и дали няма наложени тежести. Ако закупуват имота „на зелено“ трябва добре да се проучи фирмата, от която го закупуват – дали има опит в строителството, дали не е свръхзадлъжняла и съществува опасност да се образува производство по несъстоятелност, както и много други неща.

 

B.N. Като всяка красива и успешна дама, красотата според вас помага ли или ви пречи във вашата професия?

Адрияна Янчина: Мисля, че добрият външен вид помага не само на жените, но и на мъжете. Всеки предпочита да общува с приветлив и усмихнат събеседник, който преди срещата се е постарал да изглежда прилично. Изисканото облекло, съчетано с ежедневен грим, поддържан маникюр и подходяща прическа със сигурност ще създаде много по-добро впечатление у вашия събеседник, отколкото ако се появите в невзрачен вид, който издава, че вие не се грижите добре за себе си.

Дори се създава едно усещане, че ако този адвокат, зъболекар, архитект и т.н. не е в състояние да положи усилия за самия себе си, как тогава ще положи усилия за Вас? Най-вероятно много хора няма да се съгласят с мен в този случай, но аз лично смятам, че всеки уважаващ себе си професионалист, независимо каква професия упражнява, трябва да се стара да изглежда добре пред своите колеги и клиенти.

Със сигурност считам, че красотата помага, въпреки че все още се срещат предразсъдъци у някои закостенели хора, че ако една жена е красива, то тя не може да е интелигентна. Напротив – считам, че една жена може да бъде едновременно красива, интелигентна, успешна в кариерата си и реализирана в живота.

 

Адрияна Янчина

B.N. Кое е любимото ви занимание извън работата и вашите женски ритуали за красота?

Адрияна Янчина: Аз обичам да спортувам и да ходя на СПА. Особено след дълъг и изтощителен ден много обичам да сменя изцяло умствената дейност със спорт и никога не пропускам тренировките си по канго – лично на мен този спорт много добре ми пасва, защото е интензивен, динамичен и ме зарежда с много позитивна енергия.

Освен това аз обичам да тичам сутрин в парка – така денят ми започва с много ведро настроение, тонус и желание да изпълня всички поставени задачи. Разбира се като всяка жена, която държи на външния си вид, аз често посещавам моя салон за красота, защото държа винаги да съм с перфектен маникюр, педикюр и прическа.

От години посещавам само един салон, където познавам целия екип от професионалисти и винаги се чувствам приятно в тяхната компания.

 

B.N. Любима книга и място за почивка?

Адрияна Янчина: Моят любим автор е Дан Браун и обожавам всичките му книги, но може би най-любимата от тях ми е „Шифърът на Леонардо“. Препоръчвам я на всички, които не са я чели. Тя е изключително интригуваща и завладяваща поради мистериите и загадките, които са описани в нея.

Действието се развива в Париж – един от любимите ми градове. В нея има много символика и е доста увлекателна. Любимото ми място за почива е на плажа-много обичам морето, то ми носи спокойствие и усещане за хармония и свобода.

Също така аз много обичам да пътувам и да разглеждам забележителности, впечатлявам се от старинни сгради с многовековна история и изящна архитектура. Когато съм някъде на екскурзия се зареждам с позитивна енергия и това е моя начин да се разтоваря от ежедневието.

 

Адрияна Янчина

B.N. Има ли новости, тенденции, които ще се въведат според вас в правото в България?

Адрияна Янчина: Правото е като един жив организъм, който непрекъснато се развива и следва всички новости в обществения живот. С напредването на технологиите неминуемо напредва и развитието в правото. От няколко години ставаме свидетели и на съвсем нови професии като инфлуенсъри, блогъри и ютубъри, които са изключително доходоносни и все повече навлизат. Сключват се договори за реклама за хиляди левове, а все още има много законодателно неуредени неща.

Развитието на търговията в световен мащаб неминуемо води и до възникването на спорове с международен елемент. Все по-често се случва да водим дела с чуждестранни компании и въпреки, че има Регламенти на Европейския Съюз в тази връзка, оставам с убеждение, че българският съд сякаш „не желае“ да се признае за компетентен да разреши даден международен спор, когато страните не са уговорили изрично договорна подсъдност, а компетентността на съда трябва да се извлече по местоизпълнение на задълженията или по друг начин. Освен това, в тези случаи процедурата се оскъпява изключително много, тъй като се налага всички документи по делото да бъдат преведени на съответния език на страната, в която се изпращат, а понякога има проблеми и с връчването на съдебни книжа в друга страна. Считам, че делата с международен елемент все повече ще се увеличават и трябва да се потърсят начини и механизми за по-икономично и бързо решаване на подобни спорове.

Това разбира се не е изчерпателно изброяване на всичко, което следва да се промени, а само няколко примера. Както вече посочих, с развитието на обществения живот, се развива и правото, тъй като то трябва да е в състояние да регламентира всички области.

 

B.N. Какво е вашето beauty послание към нашите читатели?

Адрияна Янчина: Моето послание е да намират повече време за нещата, които обичат, които ги карат да се чувстват щастливи и им носят положителни емоции. Всички ние сме затрупани със задачи в ежедневието си, подложени сме на стрес и понякога сякаш забравяме да живеем и защо сме тук.

Всекидневно гоним срокове, бързаме за някъде, сякаш се състезаваме със самите себе си. Добре е да отделяме повече време за нещата, които ни носят удоволствие, а не да се лишаваме от тях и да мислим само на задачите от графика си.

Доставяйте си повече радост, прекарвайте повече време с хората, които обичате и са важни за вас, пътувайте, създавайте си спомени и влагайте енергията си в положителни неща.