До горе
18 ян.

ГЕРГАНА ДОНЧЕВА – ГОЛЯМАТА МИ ЦЕЛ Е ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ДА БЪДА ЩАСТЛИВА

Гергана Дончева

„Бъдете красиви отвътре и отвън, не спирайте да мечтаете и да действате за осъществяването на мечтите си“ – казва Гергана Дончева.

Красива, умна , много амбициозна и успешна  – тя е позната като лице от малкия екран, модната сцена и не само. Завършва магистратура „Икономика на туризма” в УНСС, магистратура „Предучилищна педагогика” в СУ „Свети Климент Охридски” и „Връзки с обществеността” в УНСС. Практиката ѝ в областта на педагогиката я среща с много деца, които я вдъхновяват да напише и издаде книги за българските малчугани.

Гергана има много участия в телевизионни реклами и модни ревюта на именити дизайнери. Участва и в българските сериали „Стъклен дом” и “Столичани в повече“.

От успешен модел и бивша ТВ водеща тя се пуска в коренно различно поприще и в момента е  PR мениджър  нa най-голямата болница за рехабилитация в България – “Сердика“.

Ето какво ни сподели тя откровено за нейното ново начинание, за най- важните неща в живота ,за грижата и за красотата и за бъдещите и планове:

 

Гергана ДончеваB.N. Гергана ти си успешен модел, писател, тв водеща, журналист, а отскоро и пиар специалист. В момента си и ПР мениджър на болница за рехалибитация „Сердика“. Разкажи ни малко повече за новото ти амлоа.

Гергана Дончева: От три години съм PR мениджър на Капитал Хелт Холдинг – дружеството, което обединява дейността на Болница за рехабилитация „Сердика“, верига Резиденции за възрастни „Сердика“, Хосписи „Сердика“ и първият (и единствен) в България Център за роботизирана рехабилитация „ReGo Rehabilitation“.

Освен, че се грижа за вътрешните и външните публични комуникации на холдинга, отговарям за същото във всяка една наша институция. Поддържам социалните медии на всяка от нашите структури всекидневно, също така пиша по 4 до 8 статии на месец за секция „новини“ в уебсайта на всяка наша структура. Отговарям за дигиталното съдържание на видео каналите ни в YouTube, за визията, планирането и анализите на PR кампаниите и специалните ни събития.

Понякога работата ми е свързана и с представяне на нова информация пред служителите, или пред клиенти, пациенти и партньори. Умението ми да представям дълги сложни текстове с две – три изречения е изключително от полза и го прилагам почти всеки ден. Постоянно изникват въпроси, които имат нужда от решение и то обикновено е плод на труда на цял екип, не само на мен. В постоянна комуникация съм с всички департаменти на висшия мениджмънт и си помагаме взаимно – те имат нужда от нещо по моята компетенция – веднага им съдействам и обратното.

Мога още много да говоря за работата си, тъй като тя е моята страст, обаче искам да направя и едно уточнение: в момента освен работата ми в холдинга се занимавам и с моята докторантура. Предстои ми защита на дисертационния труд след около година и усилено работя над нея. Модата от години мина на заден план и не се занимавам с това.

 

B.N. Опиши ни как минава един твой работен ден в момента?

Гергана Дончева: Всеки ден е абсолютно различен от предходния, а общото е сутрешната ми рутина – проверявам имейлите към 8 часа, важните въпроси решавам веднага и връщам отговор с приоритет. Задачи, които възникват в движение и се отнасят за бъдещ период, ги записвам в графика с определен краен срок на изпълнение от моя страна. След това проверявам социалните медии на всичките ни структури – дали има нови коментари, съобщения от пациенти. В случай, че има такива отговарям на секундата и координирам комуникацията. Обикновено има запитвания от пациенти за цените на конкретна услуга, или въпроси, свързани с болничния прием. Всичко това правя от вкъщи, тъй като заради пандемията от коронавирус всички служители, които не участваме в лечението на пациенти, сме помолени да работим от вкъщи. В последствие пиша статии за структурите, зареждам нови постове (опцията schedule), в някои дни организирам видео заснемане на пациенстска история – можете да видите пример ето ТУК. В такива дни се налага да съм “на терен” – за да координирам екипите и самото заснемане, да се уверя, че нещата вървят гладко. В някои дни съм ангажирана с новите проекти на холдинга, или с подготвянето на специални текстове за представяне на нашата дейност пред колеги, студенти, партньори или други.

Динамика – ето с тази дума мога да определя всеки мой работен ден.

 

B.N. Какво те вдъхновява в работата?

Гергана Дончева: Вдъхновяват ме няколко неща. На първо място е факта, че с дейността си ние помагаме на хората в България да имат по-добър живот, да имат достъп до по-качествени медицински услуги и да са здрави за по-дълго. И ще ви дам пример: в болницата възстановяваме двигателните функции на хора след инсулт, смяна на тазобедрена става, оперативна намеса, при заболявания на централна и периферна нервна система, при болест на Паркинсон, при травми на главата и гръбнака, при травми, получени в следствие от катастрофи, фрактури и други счупвания. При доказани клинични случаи на наши пациенти нашата статистика показва възстановяване до 95% на двигателните функции! Забележително, нали? В болницата прилагаме и белодробна рехабилитация след прекаран COVID-19.

Вторият фактор, който ме вдъхновява и мотивира е, че съм част от структура, която се развива и аз съм част от това развитие.

На трето място е страхотният колегиален екип, с който съм обградена. Всеки е безупречен професионалист в дейността си – не говоря само за лекарите, медицинските сестри, болногледачи и санитари. Става дума за всеки един, който участва в живота на тази организация – от шофьорите на линейките, през хигиенистите, до маркетинг отдела и диреторския състав. Всички обожават работата си, работят с удоволствие, чудесно е да съм заобиколена от такъв позитивизъм.

 

B.N. Кои са големите цели в професионалната и личната ти реализация?

Гергана Дончева: Двете неща са свързани, а отговорът е много семпъл: голямата ми цел е да продължавам да бъда щастлива.

 

Гергана ДончеваB.N. Най-ценният съвет или урок, който си получавала по пътя към успеха ?

Гергана Дончева: Че няма пряк път. Образованието е много важна основа, на която да стъпиш като професионалист, но опитът е задължителен – трябва сам да направиш някои грешки, да ги анализираш и да можеш вбъдеще да взимаш правилни и бързи решения. Не можеш да „минеш напряко“, просто трябва да извървиш пътя.

 

B.N. А защо реши да напишеш книги за деца? Каква е твоята кауза? Смяташ ли да продължиш с писането?

Гергана Дончева: Пиша за деца още от ученическите ми години, просто в един момент събрах смелост да издам онова, което вече бях написала. Този момент беше след като завърших втората си магистратура – в Софийския университет – „Предучилищна педагогика“. Продължавам с издаването на книги, а това, което отнема време е илюстрирането. Тук не става дума просто за рисунки, а за картинки, представящи континуитет в действието на героите. След като свърши пандемията ще пусна нова книга, планирано е вече. Последната ми премиера беше на „Приказни истории – вентилатор“, малко преди коронавируса да „нахлуе“ в живота ни.

Кауза… Първоначалната ми идея беше чрез съвременни книги децата да не губят интерес към четенето като дейност, а след като направих премиера в САЩ на „Приказни истории – телефон“ разбрах, че книгата ми помага на много българчета да не забравят българския език, тъй като историите ми са представени в рими, а римичките са лесни за запомняне. Представете си едно дете, чиито един родител е чужденец, а и цялата обкръжаваща го среда е на анлийски език, е лесно да забрави (или изобщо да не научи) родния език на втория си родител. Много родители ми писаха именно това след нашите срещи там.

 

B.N. Кое е най-важното за една жена, за да изглежда добре?

Гергана Дончева: Да се чувства полезна, значима и обичана. Толкова семпло звучи тази формула, нали? Имайте предвид следното обаче: за да се чувства полезна една жена трябва да е уверена в професията си, а това означава да има добро образование и най-вече стабилни знания. Що се отнася в личен план, за да е полезна, трябва да има умения на добър комуникатор, да е успяла да изгради хармонична връзка с партньора си. За да се почувства значима една жена трябва да има успехи – лични и професионални. Да е успешен професионалист, да има кариера на майка ако щете. За да е обичана една жена… това няма смисъл да го анализирам.

 

B.N. Какво смяташ за естетичните корекции, които си правят жените в днешни дни? За или против тях си?

Гергана Дончева: Нито съм „За“, нито „Против“. Не може да се слагат всички под общ знаменател. Ето например, една жена, която е преминала през лечение за рак на гърдата и е с макстектомия, е в пълното си право да направи естетична конструктивна операция. Ето в този случай съм определено „За“ – това ще върне самочувствието й, би помогнало за отношенията с партньора й, дори за професионалната й реализиция…

Ако имате предвид обаче маниакалното преследване на физическа „перфектност“ и то от ранна женска възраст (например за абитуриентския бал, или на 23-25) – това е прахосано време. Време, което жените можеха да вложат в подобряване на професионалния си капацитет – да учат, да четат, да се развиват.

Знаете ли какво научих докато прекарах месеци в Азия по благотворителни мисии и като директор на международния конкурс за интелект и красота „Мис Глобал“: научих, че „стандартът за красота“ е нещо, което не съществува! Красотата не е свързана с цвят на кожата, форма на носа, с годините на една жена, а с нейното излъчване, с нейния интелект, професионални и житейски успехи! Индийците имат един идеал за красота, филипинците – друг, американците – трети… Всички са красиви, а онова, което отличава някои и ги кара да изпъкнат повече от други е магнетизмът на техния интелект, харизмата на професионалните и личните им успехи. Ето това е красиво.

Гергана ДончеваB.N. Ти как се грижиш за красотата си? Твоите любими бюти ритуали?

Гергана Дончева: За вътрешната ми красота се грижа всеки ден – чета, пиша, говоря с хора, които ме обогатяват, гледам документални филми, работя.

Що се отнася до някакви „бюти поддръжки“ – рядко ходя на козметик, да кажем веднъж на три месеца, особено сега в пандемията, обаче всеки ден хидратирам кожата на лице, шия и деколте по два пъти – веднъж сутрин и веднъж вечер. Същото правя и с кожата на тялото ми – всеки ден се хидратирам с кремове. Веднъж на пет – седем дни ползвам фин скраб за лице, а като го отмия слагам маска за лице за около 5-10 минути.

За косата – ползвам маска за коса след шампоана, а веднъж месечно слагам и ампули – всичко това в домашни условия. Преди пандемията правех тези и още процедури в професионален салон, а сега се съобразявам заради работата в болницата и в медицинските ни структури и предпочитам сама да се справям. Така печеля и повече време.

Гледам да се храня здравословно – това е най-сигурният начин физическата красота да идва отвътре навън.

 

B.N. Нещо, без което не излизаш от вкъщи?

Гергана Дончева: Телефон, ключове и маска хахаха.

 

B.N. Казват, че любовта прави жената по-сияеща и красива? Какво е за теб тя и имаш ли човек до себе си, който да те мотивира?

Гергана Дончева: И аз така мисля, както ви споделих малко по-горе любовта и обичта са важна част от формулата за красотата на една жена. За мен любовта е много приятна емоция, отдаденост, вяра, доверие, а също и лоялност, стоицизъм, спокойствие. Никога не съм имала нужда от някаква външна сила да ме мотивира. Мотивацията е вътре в мен, така съм устроена. Ако ме питате дали човекът до мен е вдъхновяващ и мотивиращ – това е друго. Такъв е, няма как да е друг.

 

B.N. Какви нови предизвикателства си си поставила за 2022-ра година?

Гергана Дончева: Имам план за следващите пет години, а 2022 влиза в този план като година, в която предстоят завършването на започнати през 2021 проекти, свързани с работата.

 

B.N. Твоето beauty послание към нашите читатели е…?

Гергана Дончева: Бъдете красиви отвътре и отвън, не спирайте да мечтаете и да действате за осъществяването на мечтите си! Всичко е възможно ,само поискайте!

 

Фото: Костадин Кръстев – Коко