До горе
10 окт.

Д-Р КОНСТАНТИНОС ПАГИДАС: НИВОТО НА ДЕРМАТОЛОГИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКО

Д-р Константинос Пагидас

 „Бъдете усмихнати, уверени и позитивни, за да засилите вътрешната си красота, а за външната – нека се погрижим ние“ , казва Д-р Константинос Пагидас.

Д-р Константинос Пагидас е завършил Медицински университет в София през 2006 г. След това специализира в Катедра по дерматология, венерология и алергология във ВМА. Част е от екипа на клиника Via-Medica от 2013-та до края на 2016-та година.

Завършил е специализация по пигментации и премахването им с CO2 лазер, други лазери, както и с локални средства.

Понастоящем е собственик на най-популярната дерматологична  и естетична клиника в страната Derma-Act. Негови пациенти са някой от най-популярните и красиви българки.

Обичаме историите, изпълнени със страст. И се вдъхновяваме от хората, които ги сътворяват. За нас е удоволствие да Ви представим нашият специален  разговор с д-р Пагидас за началото по пътя за създаване на красота , за бъдещето на дерматологията и за предстоящите новости от Derma- Act:

Д-р Константинос ПагидасB.N. Д-р Пагидас, вие сте собственик и създател на най-модерната клиника в България Derma-Act. Бихте ли ни споделили от колко време сте в тази сфера и кое Ви мотивира да се занимавате с тази дейност?

Д-р Константинос Пагидас : Сблъсках се челно с дерматологията на 1-ви юли, 2009 г. като специализант във Военна болница. Може да се каже, че това бе ден първи и от кариерата ми на дерматолог. По онова време имах базови медицински знания, които оттогава надграждам абсолютно целенасочено… Относно мотивацията ми – модерно е да се изтъква факта, че кожата е най-големият орган, но за мен тя е по-скоро основният инструмент на нашето шесто чувство ­– докосването. Има някаква магия в това как тази материя с дебелина между 1 и 5 мм може да реагира на съвременните технологии и колко много още всъщност имаме да учим в тази сфера. Колкото и да вярваме, че медицината е напреднала, истината е, че в момента тя едва прохожда и сме свидетели на изграждането на основите, върху които ще стъпи реалният медицински прогрес в бъдещето. Моята цел е да намеря ключа от предверието на сегашната медицина, за да вляза в основната стая – тази на напредналата медицина – която ще помага на хората преди да се е появил проблема.

 

B.N. Вашите колеги са изключително добри професионалисти и същевременно много красиви дами. Какво е за Вас екипността в работата? И красотата пречи или помага?

Д-р Константинос Пагидас : Без значение от съществото на работа, вярвам, че формулата на успеха се крие във сформирането на добър екип. Екипността за мен е всичко и започва от липсата на Его и завърша с развитието на Ние. Да се създаде усещането за екипност в един колектив отнема дълго време, струва много, понякога носи разочарования, крие рискове за бизнеса и го прави зависим от хората. Често това убива потенциала на бизнеса, защото не всеки от екипа може да издържи на темпото и личните жертви, който понякога се налагат. Това важи за всяка една сфера на работа, но при нас като медици е абсолютно задължително. Без единен екип е нелепо да твърдим, че сме в състояние да дадем най-доброто на пациентите ни.

Относно това дали красотата пречи или помага – може би ще ви се стори клиширано, но вярвам, че истинската красота започва отвътре и се изразява навън. И е инструмент, който всеки самостоятелно избира как да използва.

 

B.N. Какъв е профила на Вашите пациенти?

Д-р Константинос Пагидас: За да определим профила на нашите пациенти е нужно да върнем лентата назад. Между 2000 г. и 2005 г. в България започна да навлиза един нов термин – дерматолог. Основната му цел бе да даде престиж на новите специалисти и да дефинира една област в медицината, обслужваща суетата на пациентите. С времето, поради големия интерес и липса на конкуренция, дерматологът категорично задмина класическия кожен лекар по успех и реализация. Създаде се едно изкуствено разделение в представата на хората за нашата специалност, в която дерматологът се асоциира с естетика, а кожният лекар – с кожни проблеми.

Когато през 2017 г. отворихме Derma-Act, възрастта на повечето пациенти бе между 18 и 32 години. Бяхме изключително популярни сред тази таргет група и за наше съжаление и почуда рядко се случваше към нас да се обърнат по-възрастни хора. С времето нашите по-млади клиенти оставаха доволни от резултатите и споделяха това с техните родители. Тогава осъзнахме, че по-старото поколение е свикнало да се доверява на кожни лекари и гледа с подозрение на дерматолозите. Отне ни дълго време да преодолеем тази психическа бариера и сме имали не една ситуация, започнала с недоверие и предразсъдъци, и завършила с цветя и картичка за благодарност. В момента нашите пациенти са на възраст от 0 до 65 години – цели три поколения, и съм убеден, че с времето Derma-Act ще затвори кръга на 4-те генерации.

 

B.N. Какво е вашето мнение в момента за клиниките и нивото на дерматологията в България?

Д-р Константинос Пагидас: Нивото на дерматологията у нас е изключително високо. Това е не само мое лично мнение, а и на колегите в световен мащаб. България е типичен пример за здравословна конкуренция, която поддържа високото ниво на професионализъм. От една страна за това има принос географията на България на вътрешно ниво – можеш да стигнеш от единия до другия й край за 3 часа и на практика всеки лекар е достъпен по всяко едно време. От друга страна Българя се намира на границата между Европа и Азия и това дава достъп на знания и влияния от много различни култури. Ако към този микс прибавим и любовта на българина към пътуване, рецептата не може да е нещо различно от мега успешна.

Единственият проблем, който наблюдавам в момента е, че знанието и опитът, които са натрупани в България са повече за вътрешна употреба, а според мен трябва да се работи в посока страната да се превърне в cluster на знание и връзка между двата континента.

 

B.N. Най-честите грешки, които допускаме по отношение на грижата за кожата?

Д-р Константинос Пагидас: Още от малки се учим и опознаваме кожата си на принципа проба/грешка. Така разбираме, че денят започва по-добре, когато наплискаме лицето си със студена вода сутрин; че, за да не изгорим през лятото трябва да ползваме крем със слънцезащитен фактор, и т.н. Накратко – възпитаваме се да полагаме правилната грижа за себе си. С възрастта сме подложени на различни влияния – от познати, приятели, социални медии и реклами. Именно от там произлиза и основната грешка, която хората допускат по отношение на грижата за кожата – те се поддават на тенденциите, вместо да се допитат до специалист за техния индивидуален случай. В Derma-Act разполагаме с апарат за диагностика на кожата, който сканира лицето на няколко нива и открива несъвършенства, които не са видими с просто око. Така определяме предпоставките за възникване на кожни проблеми далеч преди появата им и можем да бъдем максимално полезни на пациентите си.

Д-р Константинос ПагидасB.N.Кой е хитът в момента и най-често предпочитаната процедура от Вашите клиенти?

Д-р Константинос Пагидас: Най-популярните процедури от години насам категорично са поставянето на филъри и лазерната епилация. Много трудно нещо друго ще достигне техния успех като обем. С появата на Covid-19 наблюдаваме повишен интерес и към една трета категория на услуги, а именно body shaping процедурите. Сякаш след първия локдаун през март 2020 г. хората изведнъж преоткриха колко важно е движението и физическото здраве и започнаха да обръщат повече внимание на себе си.

 

B.N.Кои жени според Вас са по суетни българките или гъркините?

Д-р Константинос Пагидас: Двете нации трудно могат да се съпоставят откъм суетност. Животът в Гърция е далеч по-традиционен от този в България и може би това пречи на гръцките жени да бъдат информирани колкото модерните българки в областта на естетичните процедури. Все още на много места в Гърция суетата е табу, докато в България тя е ежедневие. За късмет на нежния пол в Гърция, там естествени партньори на суетата са слънцето, морето и зехтина, които запазват блясъка на жената дълги години.

 

B.N. Мъжете в България през последните години започнаха да обръщат повече внимание на външния си вид. Какви са техните интереси в момента към дерматологичните интервенции?

Д-р Константинос Пагидас: Още сме в самото начало на запознанството на българските мъже с този аспект от живота им. Засега техните интереси се концентрират главно върху лазерната епилация и на второ място – ботокса. Новата тендеция за 2021 г. е филъри в долната част на лицето за оформяне на котура – т. нар. jawline.

 

B.N. Как виждате бъдещето на дерматологията?

Д-р Константинос Пагидас: Вярвам, че в по-близкото бъдеще на дерматологията технологиите ще бъдат естествена част от нашето ежедневие на работното място. Ще ни помогнат при диагностицирането, лечението и определянето на спецификите на всеки пациент. Така в крайна сметка ще се създаде солидна база данни за всеки индивидуално и ще сме в състояние да предвиждаме заболяванията и да бъдем проактивни в подхода си. В по-далечното бъдеще, когато подобен модел на работа вече е сериозно разработен, вярвам че специалностите ще изчезнат и всичко ще се базира на предварителна диагноза и холистичен метод на лечение. Но докато се случи всичко това ще минат поне 50 години.

 

B.N. Какво ново предстои и да очакваме от Derma-Act?

Д-р Константинос Пагидас: Тук е мястото да благодаря за вашето търпение и да се извиня, че да се осъществи това интервю отне толкова дълго време. Мога да кажа, че ни предстоят много нови и хубави неща. В Derma-Act работим на принципа на планиране пет години напред, а в момента вече сме на следващите пет, тъй като на 9-ти януари ще отбележим петия рожден ден на клиниката. Ще има много изненади, много медицина и много повече Derma-Act съвсем скоро.

 

B.N. Вашето beauty послание към нашите читатели е…?

Д-р Константинос Пагидас: Бъдете усмихнати, уверени и позитивни, за да засилите вътрешната си красота, а за външната – нека се погрижим ние!