До горе
29 февр.

Д-Р КАТЯ ПАСКОВА: ТЕНДЕНЦИИТЕ В ЕСТЕТИКАТА ПРЕЗ 2024 ГОДИНА

Д-р Катя Паскова

„ Красотата започва със здравето“ – д-р Катя Паскова

 

Тя е утвърден дерматолог с над 30-годишен опит в медицината и e сред основоположниците на естетичната дерматология в България. Д-р Паскова е създател и собственик на дерматологична клиника Derma Vita, която в продължение на над 20 години е сред водещите клиники в страната, обособявайки се като една от най-големите частни клиника по дерматология и естетична медицина у нас.

Д-р Паскова е член на управителния съвет на Българската Асоциация на Естетичните Дерматолози (BAAD), членува и в редица български и международни организации в сферата на дерматологията и естетичната медицина.

Ето какво ни сподели тя в нашето специално интервю за новостите в естетичната дерматология, както и за най-търсените терапии и процедури през 2024 година:

Катя Паскова

Фото кредит – сп. Grazia

B.N. Какви са последните тенденции в естетичната медицина?

Д-р Катя Паскова: Дигиталните технологии се интегрират във всички аспекти на медицината, включително и на естетичната. Изкуственият интелект все по-често се прилага за оценка на състоянието на кожата и анатомичните особености, като разбира се, той не изключва човешкия фактор. Повишава се интересът на пациентите в естетичната дерматология към превантивната грижа.

“Age management” е философия за прилагане на навременни, превантивни действия, които повлияват процесите на стареене, за да се сведат до реализуем минимум негативните следи на времето върху здравето и външния вид. Все повече пациенти полагат стриктно цялостна грижа за кожата – както в естетичната клиника, така и в ежедневието си. Затова е полезно да се изготвя годишен терапевтичен план от дерматолог, съчетан и с дигитален анализ на кожата, тъй като дава концепция в грижата за кожата, която спестява излишни средства, време и щети по кожата.

B.N.Кои ще бъдат най-търсените терапии през 2024-та?

Д-р Катя Паскова: Заслужено нараства търсенето на биостимулаторите. Това са инжекционни продукти с активни съставки като калциев хидроксиапатит, аминокиселини, поли-L млечната киселина, и др., които стимулират естествените процеси в кожата. Плазмотерапията /ПРП/ е метод, стимулиращ клетъчната регенерация, използвайки собствена съставка на организма-кръвна плазма, взета от малко количество кръв на пациента. Биостимулаторите могат да се прилагат както за лице, така и за шия, деколте, ръце и някои други зони на тялото, за да подмладят кожата и да подобрят нейното качество, без да създават излишен обем.

Все повече пациенти се доверяват и на HArmonyCA – първият по рода си хибриден филър, комбиниращ хиалуронова киселина и калциев хидроксиапатит за двоен ефект. Той предоставя мигновен лифтинг ефект и едновременно с това осигурява продължително стягане на кожата във времето.

Д-р Паскова и Елена Петрова представят процедура за подобряване качеството на кожата с филър Juvederm Volite

Д-р Паскова и Елена Петрова представят процедура за подобряване качеството на кожата с филър Juvederm Volite.

Ботоксът продължава да оглавява класациите за най-търсени инжекционни процедури в естетичната медицина, като безалтернативен метод за превенция и заличаване на бръчки. Расте интересът и към неинвазивните апаратни терапии за подмладяване на кожата.

B.N. Кои са залязващите трендове?

Д-р Катя Паскова: В световен мащаб се наблюдава тенденция за намаляване на свръх обеми и неудачното инжектиране на филъри. Щастлива съм, че съм свидетел на залеза на overfilled лицата. Хиалуроновите филъри са незаменим способ за подобряване на баланса и пропорциите в лицето, но тенденцията в приложението им е то да бъде по-прецизно и деликатно. Впечатлена съм, че пациентите, които идват при мен за поставяне на дермални филъри са по-осъзнати и информирани в сравнение с предходни години.

Търсят висококачествени продукти, имат високи изисквания към компетентността на лекаря, който извършва процедурата, интересуват се от постигането на безопасни и естествени резултати.

B.N. През февруари се проведе 25-то издание на световния конгрес по дерматология и пластична хирургия – IMCAS. Какви са новостите в естетичната дерматология?

Д-р Катя Паскова: IMCAS е събитие, което посещавам от първото му издание, за да бъда в крак с иновациите и да се срещам с колеги от цял свят. Тази година в Париж бяха представени много нови протоколи за третиране на кожни заболявания и подмладяване на кожата, клинични проучвания, нови подходи при оценката и планирането на терапиите с холистичен подход.
Регенеративната медицина също беше сред актуалните теми в програмата.

B.N. Кои са тенденциите в естетичната грижа за тялото?

Д-р Катя Паскова: При оформянето на тялото най-важно е за всеки пациент да се приложи правилната комбинация от процедури спрямо индивидуалното му състояние. Тенденцията е в съчетанието на различни технологии за постигане на максимални резултати без оперативна намеса. Комбинацията между терапия с радиочестотата и шоковите вълни в BTL UNISON със CMSLIM електромагнитен мускулен стимулатор е изключително успешна за оформяне на корем, бедра и седалище, защото третира едновременно няколко проблема – стопява излишните мазнини, стяга кожата и оформя стегна и тонизирана мускулатура.

B.N. Кои процедури бихте ни препоръчали за пролетния сезон за тяло и лице?

Д-р Катя Паскова: Курс от микронидлинг терапии е отличен избор за цялостно подмладяване на кожата. Началото на пролетта е последният шанс за по-силните химични пилинги и IPL фотоподмладяването, за да посрещнете лятото с избистрен тен. Ботоксът е задължителна терапия през пролетта за тези, които искат да се предпазят от появата на нови бръчки и задълбочаване на старите, за което допринасят силните слънчеви лъчи.

Ботулинов токсин Vistabel

Ботулинов токсин Vistabel

През пролетта се започва с курс от антицелулитни процедури като терапия с акустични вълни, BTL UNISON, лимфен дренаж, за да покажете тялото си със самочувствие на плажа.

B.N. Какъв е вашия beauty съвет към нашите читатели?

Д-р Катя Паскова: Красотата започва със здравето! Звучи семпло, дори може би клиширано, но е екзистенциален принцип, който всеки, решил да положи грижа за външния си вид, трябва да помни!