До горе
15 ное.

БОТОКС – ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Д-р Ана Битолска, Дерма-акт

„Замръзналите“ лица отдавна не са тренд, защото красивото лице излъчва емоция – казва д-р Ана Битолска,  клиника Derma-Act.

През последните години едва ли има жена, която да не е чула за невероятния анти-ейдж ефект от приложението на ботулиновия токсин или наричан още ботокс. Многото различни мнения обаче, относно неговата употреба, митове и противоречиви схващания объркват дори и най-запознатите.

Опитваме се да разберем повече за неговото приложение и ефективност и как употребата му може да работи в наша полза като се обръщаме за отговори на въпросите си към д-р Ана Битолска от клиника Derma-Act.

За всичко, което някога ни се е искало да разберем за ботокса, четете в ексклузивното ни интервю с нея :

 

B.N. Защо ботоксът е толкова популярен?

Д-р Ана Битолска: Ботоксът е най-популярната неинвазивна естетична процедура през 2020 г., като миналата година са извършени 4,4 милиона процедури.

Ботулиновият токсин е получен от бактерия Clostridium Botullinum, който причинява ботулизъм /вид хранително отравяне/. В началото е бил използван като химическо оръжие по време на Първата световна война, като през 60-те години на миналия век за първи път се прилага с медицинска цел за лечение на страбизъм.

Ботоксът, който сега познаваме като средство за намаляване на бръчките и фините линии, се появява едва в края на 90-те години, въпреки че приложението му не е официално одобрено за употреба от FDA до 2002 г.

В последно време повишеното търсене на ботокс се свързва с времето, което хората прекарват в Zoom, гледайки отражението си на екрана по време на пандемията. За първи път виждаме себе си в различна и нова светлина. Виждаме стреса от изминалите години върху лицата си и опеределено искаме да направим нещо по въпроса.

Няколко инжекции могат незабавно да намалят появата на бръчки и фини линии, което определно дава малко тласък на самочувствието.

 

B.N. Какъв е механизмa на дейстие на ботокса?

Д-р Ана Битолска: Ботоксът блокира освобождаването на невротрансмитера ацетилхолин, химическо вещество, което предизвква на мускулите да се свиват. Това означава, че когато нервната система изпрати сигнал към мускула да се съкрати, например да набръчкаме челото, ние не сме в състояние  да извършим това движение, тъй като сигналният път е блокиран.След изчерпване на активността на ботулиновия токсин се наблюдава възвръщане на активността на мимическата мускулатура, появяват се фини линии, които са били налични преди самата интервенция.

 

B.N. Какви са спецификите при поставянето на ботокс?

Д-р Ана Битолска: Поставянето на ботокс отнема около 10 минути. Използва се свръхтънка игла. Дискомфортът по време на процедурата е минимален и третираната област може да бъде обезболена с локален анестетичен крем. Ефектът се наблюдава в рамките на няколко дни. Обикновено отнема два до четири дни ботулиновият токсин да се прикрепи към края на нервното окончание, което нормално би стимулирало мускула да се контрахира. Максималният ефект настъпва след около 10-14 дни.

Ботокс, Дерма-акт

 

B.N. За кои бръчки се използва ботокса? И за коя част на лицето се препоръчва ботокс?

Д-р Ана Битолска: Ботоксът се използва за лечение на бръчици, причинени от движението на подлежащия мускул, които се появяват, при пациенти с по-изразена мимика. С течение на времето те стават по-дълбоки и се превръщат в статични линии, които се виждат дори когато лицето е в покой. Лечението с ботокс отслабва мускулната контракция и води до изглаждане на линиите. Ранното и ефективно приложение на невротоксина води до намаляване не само на линиите предизвикани при мимика или емоция, но и смекчаване на статичните линии, тези които са видими в спокойно състояние.

Най-често се използва за глабелните линии (или т.нар гневна бръчка) -вертикалните гънки, които се появяват между веждите, създавайки уморен или ядосан вид, както и за хоризонталните линиите на челото, които стават по-видими с напредване на възрастта. Те могат да ни накарат да изглеждаме по-възрастни. Ботоксът може да направи погледа по-изразителен като повдигне горният клепач. По този начин се увеличава разстоянието между веждата и окото, което води до по-младежко излъчване.

Появата на фини линии или „пачи крак“ във външните ъгли на очите и тяхното присъствие дори когато не се усмихваме, често се свързва със стареенето, това е и главната причина за използването на ботокс в тази зона. Други желани от пациентите зони са т.нар баркод бръчки (линиите над горната устна, които много често се появяват при пушачи), както и тръпчинките на брадичката при свръхактивност на менталните мускули.

Ботоксът се използва не само за естетични цели, но и за редица медицински показания. Използва за лечение на брусизъм – продължителни епизоди на скърцане със зъби и стискане на челюстите. Бруксизмът се появява подсъзнателно, често по време на сън и се свързва със стрес.

Преди няколко години именно ботоксът беше на корицата на „Time Magazine“ за лечение на над 100 показания. В Америка ботулиновият токсин много често се използва от психиатри за лечение на депресия. Виждайки се тъжен и умислен човек в огледалото това води до засилване на депресивното разтройство и води до влошаване на състоянието.

Невролозите използват ботокса за лечение на мигренозни пристъпи. Също така се наблюдава тенденция сред пациентите, които използват ботокса с естетична цел, която води до подобряване на хроничното главоболие. Ботоксът се прилага при страбизъм, свръхактивен пикочен мехур, както и за лечение на детска церебрална парализа.

 

B.N. През колко време е препоръчително да поставяме ботокс?

Д-р Ана Битолска: Необходимо е мускулите да възстановят движението си. Поставя се на 4 до 6 месеца.

 

B.N. Ако имаме ботокс, можем ли да си поставим ваксина?

Д-р Ана Битолска: Няма случаи на нежелани реакции при пациенти, които са поставили ботокс и след това са се ваксинирали срещу COVID-19. Все пак препоръчваме да изчакате 2 седмици след поставянето му, преди да се ваксинирате.

Целта на ваксината срещу COVID-19 е да предизвика имунен отговор. Чрез въвеждането на вируса в тялото, имунната система „разпознава“ вируса и човек не може да се зарази с него.

Ботоксът е токсин, а не вирус. Освен това е локализиран, което означава, че няма да напусне инжектираната област. С течение на времето тялото абсорбира протеините, но този процес е безвреден и не предизвиква имунен отговор.

 

B.N. При поставена ваксина, кога можем да поставим ботокс?

Д-р Ана Битолска: Препоръчваме да се изчакат поне две седмици след последната доза от ваксината, за да дадем време на имунната система да се възстанови.

 

B.N. Кога е редно да се започне поставяне на ботокс?

Д-р Ана Битолска: За съжаление „правилна възраст“ за започване на поставяне на ботокс няма.  Той е предназначен за бръчки, към които сме генетично предразположени. Препоръчително е да направите консултация с дерматолог, когато мимическите бръчки станат видими в спокойно състояние, гримът не седи вече толкова добре и започва да се събира там където фините линии са по-изразени.

Най-често ботоксът се поставя превантивно в областта на челото и глабелата. По този начин се възпрепятства образунето на дълбоки линии, които могат да ни накарат да изглеждаме по-възрастни и уморени. Те са по-трудни за лечение особено след като вече са се появили.

Също така е важно да се отбележи, че ботоксът не изглажда всички видове фини линии. Ако те са в следствие на увреждане от слънцето или нездравословен начин на живот, токсинът не може да помогне.

 

B.N. Кога не се прилага ботокс? Може ли да се слага по време на бременност?

Д-р Ана Битолска: Ботоксът е класифициран като лекарство от категория С. Tова означава, че проучванията за репродукция при животни са показали неблагоприятен ефект на ботокс върху плода, но не са провеждани официални проучвания върху бременни жени, за да се определят рисковете. Именно заради това не препоръчваме употребата на ботокс при бременни и кърмещи жени.

Други противопоказания за поставянето му са възпаление на кожата в областта на инжектиране, след операции, довели до промяна в структурата на мускула, в който ще се инжектира ботокса, глаукома, хемофилия (затруднено кръвосъсирване), грипни състояния и прием на антибиотици, пациенти с невромускулни и автоимунни заболявания, като множествена склероза.

Ботокс, Дерма-акт 

B.N. Колко време трае ефекта?

Д-р Ана Битолска: При първо поставяне на ботокс, резултатите се наблюдават в период от 3 до 6 месеца, в зависимост от метаболизма на пациента. След повторно поставяне е възможно резултата да се удължи.

Поради прекомерната употреба на имуностимуланти по време на пандемията, продължителността на ботокса може да бъде и по-малка. Имунната система е хиперреактивна и се стреми да го отстрани.

 

B.N. Могат ли да възникнат нежелани странични ефекти?

Д-р Ана Битолска: Естетичните приложения носят по-малък риск от терапевтичните инжекции с ботокс, тъй като дозите обикновено са много по-малки. Повечето от тези нежелани реакции са леки и временни. Обикновено включват еритем на кожата, едем или болка в областта на инжектиране.  Рядко се наблюдават умора или главоболие. Най-опасната нежелана реакция е птозата на клепача, която е обратима.

 

B.N. Какво НЕ трябва да правим след процедурата?

Д-р Ана Битолска: След поставянето на ботулинов токсин не трябва да се навеждате или да лягате в рамките на 4 часа. Третираната зона не се масажира. Противопоказни са тренировките през следващите 12 часа.

Трябва да се ограничи консумация на алкохол през следващите 24 часа. Излагането на силна слънчева светлина, много ниски температури, сауни и парни бани през следващите 2 седмици също трябва да се избягват.

 

B.N. Какъв е вашият бюти съвет към нашите читатели?

Д-р Ана Битолска: Умерените количества ботокс могат да намалят признаците на стрес и умора, както и да ни направят по-привлекателни. „Замръзналите“ лица отдавна не са тренд, защото красивото лице излъчва емоция. Нека си припомним максимата на токсикологията „Дозата прави отровата“ Все пак говорим за ботулинов токсин, нали..