До горе
20 юли

ЛИЦЕТО НИ ГОВОРИ

Валерия Цимбал

„Наблюдавайте собственото лице и ще  откриете причините за собственото си емоционално състояние“ – казва Валерия Цимбал

Тя е основател на Физиогномика България, експерт-физиогномист.   Валерия има изключително богат опит – след завършването на висшето си образование в Украйна – нейната родна страна, тя живее в Германия и САЩ, за да се установи впоследствие в България и да се заеме с призванието, което заедно със семейството й, заема цялото й време, мисли и любов – а именно физиогномиката.

През последната година Валерия води редица семинари и обучения в България, Украйна и Русия и извършва персонални физиогномични консултации. Най-новите й проекти са свързани с организирането на поредица от онлайн лекции – уебинари с разнообразна насоченост, посветени на богатото приложение на физиогномиката според различните професионални поприща.

Имаме удоволствие да Ви представим нашия интересен разговор с нея за ползите и прилагането на физиогномиката като метод за личностно усъвършенстване.

 

B.N. Как и защо реши да се занимаваш с физиогномика?

Валерия Цимбал : През 2010 година, седях, тъжно подпряна, и гледах с копнеж вратата на новия си козметичен кабинет в г. Монтана.

Тя се отваряше само от време на време – скрит поглед на поредната любопитна дама. Сякаш ги чувах как казват: „добре, добре, нека да видим какво може да прави тази самоуверена чужденка (аз съм от Украйна).”  Жителите на малък български град не си позволяваха да се глезят с развлечения от типа      скъпи козметични процедури, така че откриването на нов салон за красота се превърна в цяло събитие в тази пустош. Хората идваха да ме видят от любопитство, но уви, жителите на града отдавна бяха направили избор сред местните козметици и не бързаха да се редят при мен. Въпреки всичко, това беше отправната точка, от която започна моето пътешествие във Физиогномиката. Както можете да си представите, имах достатъчно време да обърна голямо внимание на всеки клиент. Докато изпълнявах процедурата, бавно изграждахме комуникация и се опознавахме. Добрият козметик винаги е малко психолог. Клиентът му доверява не само лицето, но и радостите и скърбите …По това време започнах да забелязвам връзката между чертите на лицето и характерите на всички онези жени, които лягаха на кушетката ми. Стана ми любопитно какъв вид наука изучава тези модели. Всека вечер четях всичко, което можех да намеря за физиогномика в интернет, вдъхновявайки се с всяка статия. Проверявах информацията през деня, общувайки с клиентите. Нова страст ме обхвана като бурен прилив.

Валерия Цимбал

B.N. Разкажи ни малко повече за нея? Какво представлява тя?

Валерия Цимбал:  Ако говорим на обикновен език, физиогномиката – това е начин на оценяване на характера на човека, на неговият темперамент, на индивидуални особености и предрасположения, на неговите силни и слаби страни. Научното определение изглежда така:

Физиогномиката – е обективен метод на визуалната психодиагностика.

Нека да видим какво означава всичко това.

Психодиагностиката е начин да се разберат индивидуалните характеристики на човек. Има много от тези методи: разговор, рисуване, разпит, проективни карти, петна на Роршарх  и т.н. Психолозите, психотерапевтите и психиатрите постоянно използват инструментите на психодиагностиката, за да разберат характера на човека и неговото психическо състояние в момента. След това можете да започнете да помагате на човека.

Този метод е обективен, защото ви позволява да измервате пропорциите на чертите на човешкото лице.

Така получаваме базови дани, на които разчитаме, когато съставяме психологически портрет (по-правилно, психофизиологичен). Така че един човек от различни специалисти ще бъде „измерен“ по един и същи начин.

Но тук е необходимо да добавим. Това определение на физиогномиката не отразява същността на всичките и видове. То е по-подходящо за съвременна физиогномиката, която разчита на психофизиологията.

 

B.N. Какви са ползите от физиогномиката?

Валерия Цимбал: Физиогномика отговаря на въпроса: “Кой съм АЗ?” Какво “говори” твоето лице за твоя характер и емоционален свят. Себепознание за нашите силни и “слаби” страни увеличаване на увереността и възможността да вземаме решения в кризисни моменти, развива емоционална интелигентност и комуникиция съзнателно. Благодарение на физиогномика  избираме подходящи за нас бизнес партньори ,увеличаваме възможността да развиваме хармонични и балансирани отношения с партньора на база познания за съвместимост.

 

B.N. Кои са знаците които можем да разчетем  на база собствените  черти на лицето ни ?

Валерия Цимбал: Лице (преден, ляв / десен профил) много важни са бенки и белези, пъпки и хронични заболявания), отделно ушите. Важен е стил и ежедневна прическа. Ъгъл на  челото но без бретон. Ако нещо най много ви притеснява в лицето ви, трябва да го знае и физиогномист. При анализа гледаме лицето  без грим (спирала и червило не се броят, най-важното – фон дьо тенът да не крие вашите черти, включително пъпки) В противен случай няма да получите анализ, а гадаене на утайка от кафе.

Валерия ЦимбалB.N. Какво ни говори външният ни вид?

Валерия Цимбал:  Първо, конкретните условия на околната среда са първоначално важни: обстоятелства, вид дейност, работа, функционалност, степен на опасност и др.

Второ, степента на ситуацията е важна. С други думи, колко ви е важно да получите резултат или колко трудни са обстоятелствата за вас.

Трето, човек (като всеки друг обект) се движи по пътя на най-малко съпротивление и максимална икономия на енергия и това говори външния ни вид.

Следователно, колкото по-тежка е ситуацията и колкото по-големи са залозите, толкова повече човек  ще разчита на своя физиологичен и психологически механизъм. С други думи, той ще действа възможно най-естествено, според своята природа (според физиогномиката си).

 

B.N. Как лицето издава слабите ни страни?

Валерия Цимбал: Моделът на човешкото поведение (характер, темперамент, предпочитания и т.н.) до голяма степен се определят от неговата физиология и се разкриват при конкретни обстоятелства.

И ако обстоятелствата и талантите на човек не си кореспондират, тогава дори най-силните и интелигентните ще се проявят като най-слабите и безполезните.

 

B.N. Как можем да подобрим характера си използвайки знанията от физиогномиката?

Валерия Цимбал: Всеки човек се ражда като бял лист хартия и в следствие на семейна среда, ценности на обществото и др изгражда своя характер. С годините Лицето вече “издава” особеностите на нашия характер. Но в нашата природа и човешка същност е да се променяме, да израстваме, да бъдем все по-съзнателни и емоционално интелигентни. След един анализ от Физиогномист с цялата информация, която достига до нас, ние можем да променяме живота си. Абсолютно! Физиогномика ни дава не само знание и подкрепа за същността ни, но и посока на развитие! След като сме тръгнали по “пътя към себе си”, следващата крачка е да бъдем по-съзнателни за себе си, да се разширяваме в желаната посока и в личен и в професионален план. Да не забравяме, че дори следствия на нашата трансформация отвътре, петна, бръчки, акне могат да изчезнат сами

 

B.N. В кой период от живота на човека лицето най-точно говори за неговия характер?

Валерия Цимбал: Физиогномика има няколко направления и за малки деца и за тинейджери. Но основно лицето ни най много показва в зрялата възраст, когато човек си дава сметка за причинно следствената връзка.

 

B.N. Какво е твоето послание към нашите читатели?

Валерия Цимбал: Ако сте родител, наблюдавайте лицето на Вашето дете, то “говори” за преживяванията на ниво душа. За някой това може да е точно това, от което има нужда за да бъде по-съзнателен като родител, да се радва на щастливо дете до себе си.

Наблюдавайте собственото лице и ще  откриете причините за собственото си емоционално състояние.

Наблюдавайте и изучавайте другите  лица.  Изучаване на физиогномика  ни дава знания, а знанията ни правят  свободни!