До горе
15 сеп.

ЗА ВДЪХНОВЕНИЕТО ДА ТВОРИ С ДИЗАЙНЕРА ФАТИХ ОСМАН

Фатих Осман

“Всичко е възможно, когато човек го желае истински и се бори за него” – казва Фатих Осман

Той е млад, много талантлив и успешен. За него модата е призвание ,а страстта и възхищението към изкуството от малък го тласкат именно към днешното му вдъхновение – модния му бранд Faith in Fatih.

Faith in Fatih не съблазнява само с дрехите си, а и с образа на бомбастичен и нахален начин на живот, които представят неговите шоута. Разликата между между Faith in Fatih и другите марки е, че все още можете да видите човека зад бранда и да усетите нотките на неговата автентичност. Всичко това идва дълбоко от сърцето на дизайнера. За началото, за успех на бранда , за новостите и бъдещите тенденции си говорим с дизайнера през този месец.

Какво още ни сподели Фатих Осман, четете тук:

 

Фатих ОсманB.N. Разкажи ни какво те вдъхнови да се занимаваш с мода?

Фатих Осман: Страстта и възхищението към изкуството и всичко, което е красиво бе заложено в мен откакто се помня. От ранни детски години, се възхищавах изключително много на легендарните дизайнери, майсторите на своето време, и винаги съм си задавал въпроса: “Колко ли е вълнуващ този начин на живот? Колко ли е вълнуващо, да преобразяваш света около себе си по твоите виждания, усещания и вкус? Колко ли е вълнуващо да облечеш света с името си? “. Зареден с амбиции и нетърпение, да усетя глътката от това усещане, преди почти 4 години, само на 21 дадох моя старт в модния бранш.

 

B.N. Твоето мото, което следваш в живота?

Фатих Осман: С ранния старт в моето така желано начинание, доста рано се наложи да се сблъсквам с разнородни препятствия и трудности, които още повече спомогнаха за утвърждаване на вижданията и характера ми. Още от много малък съм бил възпитаван по начин, който да поощрява независимостта на характера и вижданията ми. “Всичко е възможно, когато човек го желае истински и се бори за него” , думите, които отекват в съзнанието ми до ден днешен.

 

B.N. Каква беше първата дреха , която ти хрумна да създадеш?

Фатих Осман: Първите продукти, които създадох, бяха под името “The Creation” – колекцията, която даде началото на нашия бранд, колекция, която силно следваше линията на модернизма и същевременно изпъкваше със семплите силуети заложени в нея.

 

B.N. Какво според теб различава дизайнерската дреха от масово производство?

Фатих Осман: Дизайнерската дреха е продуктът, който носи собствената си история, продуктът, който има своето вдъхновение и линия, за разлика от безбройната, безидейна и взаимствана масова продукция.

 

B.N. Имаш ли любим световен дизайнер от който черпиш вдъхновение да твориш?

 Фатих Осман: Като млад, ново прохождащ дизайнер, разбира се, че за мен има имена, които носят силна мотивация и вдъхновение. Oliver Rustling , Jeremy Scot, Marc Jacobs са само едни от най-вдъхновяващи имена за мен. Дизайнери, които са толкова различни един от друг, но дизайнери, които налагат своя уникален почерк в световната мода.

 

B.N. Какъв според теб е днешния фокус на модата ? И какво е характерно за твоите модели от мъжката и дамска колекция?

Фатих Осман: Здравната кризисна ситуация в световен мащаб, афектира както всичко друго, така и модния сектор. Комерсиализмът в последната година и половина сериозно отстъпи мястото си на функционализма при дрехите. До някъде този процес оказа позитивно влияние върху начина на мислене на дизайнерите в световен мащаб, които ако преди неуморно са се стремели да създават еднодневни тенденции, сега влагат цялата си енергия върху създаването на продукция, която да има стойност по-дълъг период от време.

Основната мисъл, която лежи в основите и нашите колекции е подобна: създаване на мода и облекла, които да не се възприемат за модерни само за дадения сезон, а дрехи, които и след година и две минимум, все още да носят своята стойност.

 

Фатих Осман

 

B.N. Имаш ли любим модел от създадените до момента?

Фатих Осман: Като дизайнер, който създава колекции поне веднъж  на сезон, не бих могъл да кажа, че имам един единствен любим модел. Всяка колекция носи специално място в сърцето ми, както и всеки един продукт от нея.

 

B.N. Ти си обличал доста звезди от българския шоубизнес .Какво мислиш за тях ,суетни ли са? И имаш ли любима сред тях?

За този кратък период от време, откакто се занимавам с мода, не мога да отрека, че имах възможността да работя с доста именна от българския шоубизнес, имена които от самото начало на кариерата ми ме възприеха твърде добре и спомогнаха за тласъка и развитието на бранда ни. Не бих казал, че суетата е проблем, с който съм се срещал в работата ми с родните звезди.

Оценявам работата си с всеки един от родните звезди, и съм изключително благодарен за доверието им, но обществена тайна е, че имам голям фаворит сред тях. Всеки, който следи работата ми, знае, че имам особен афинитет към едно от най-големите имена в родния поп-фолк, а именно Преслава.

 

B.N. За какво мечтаеш?

Фатих Осман: В момента имам една единствена мечта, която вярвам, че е споделена от много други хора също. Мечтата, един ден, в най-скоро време, да се събудим на нормалност, в която здравната криза, страхът и паниката, съпроводени от настъпилата глобална пандемия, да са останали в миналото, само като един лош спомен, за да можем отново да се радваме на всичко, което е било възприемливо преди всичко това.

Фатих Осман

 

B.N.Новата ти специална колекция Fairytale е насочена към съвременната майка и дъщеря. Разкажи ни повече за нея?

Фатих Осман:Идеята ми за детска линия се роди още преди 2 години и просто изчака подходящото време. На финала тя претърпя своето развитие до една по-сериозна концепция, до момента нереализирана от български дизайнер. Удобни, практични, елегантни и уникални, дрехите от колекцията „Майка и дъщеря“ ще дарят на малките принцеси увереност и самочувствие, слънчеви усмивки и цветно настроение за всеки празничен ден.

Концепцията за модерната “Майка и дъщеря” е пречупена през призмата за възприятие на съвременното семейство. “FAIRYTALE” е новаторска колекция, която дава възможност на модерния родител и дете, да потопят сетивата си в изкуството на модата. Високото качество, където от първостепенно значение са удобството и комфортът, както и безопасността на материалите, от които е изработена са основните ни  Новата модна детска линия дава свобода за изявите на децата като таланти и индивидуално подчертава творческата им същност. Малките творци имат силно изразена индивидуалност и всеки носи свой собствен детски творчески заряд, и затова родния дизайнер подхожда към това предизвикателство с висока иновативност.

 

B.N. Какво ново ти предстои и да очакваме от теб в бъдеще? Какви ще са тенденциите за сезон есен-зима?

Фатих Осман: Не бих искал да издам всичко, което сме планирали , но мога само да кажа, че имаме още няколко  кампании и колекции, които ще видите от нас до края на тази година.

 

B.N. Твоето beauty послание към нашите читатели е…?

Фатих Осман: Бъдете щастливи и удовлетворени от себе си, защото най-красивият човек е този, който носи искрената и широка усмивка на лицето си!